Evenimentul Zilei > Social > Statuia lui David, în pericol de prăbușire. Mici fisuri au apărut la nivelul picioarelor
Statuia lui David, în pericol de prăbușire. Mici fisuri au apărut la nivelul picioarelor

Statuia lui David, în pericol de prăbușire. Mici fisuri au apărut la nivelul picioarelor

Cercetătorii din Florența susțin că statuia lui MIchelangelo riscă să se prăbușească sub propria greutate. Statuia cântărește 5,5 tone și a fost realizată între anii 1501 și 1504.

 Mici fisuri acoperite de-a lungul timpului cu ghips au reapărut în marmura statuii la nivelul picioarelor. potrivit cotidianului La Repubblica.

Buşteanul sculptat din spatele piciorului drept al lui David, care poartă aproape toată greutatea statuii, s-ar putea fisura de asemenea, au arătat testele efectuate de Consiliul naţional al cercetării şi de Universitatea din Florenţa.

Cercetătorii bănuiesc că microfisurile au apărut în timp ce statuia lui David a fost expusă, timp de peste 350 de ani, în Piazza della Signoria din Florenţa, înainte de a fi mutată în 1873 în Galleria dell'Accademia.

Vibrațiile produse de milioanele de turiști care vizitează această operă de artă în fiecare an și traficul din Florența ar putea fi alți factori de risc. 

Cercetătorii mai spun că statuia înaltă de cinci metri, este fragilă încă de la realizarea sa, din cauză că Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmură de calitate inferioară, dar şi din cauza greutăţii imense şi a poziţiei descentrate a acesteia.

Experţii susţin că un cutremur şi chiar o simplă lucrare de construcţii de drumuri, realizată în apropiere de Galleria dell'Accademia, ar putea duce la prăbuşirea statuii, recomandând ca David să fie mutat fie într-o sală antiseismică, fie într-un alt loc din afara oraşului.

Michelangelo l-a sculptat pe David – eroul biblic ce l-a ucis pe Goliat cu o piatră aruncată cu o praştie – timp de trei ani, între 1501 şi 1504.

Capodopera a fost comandată de conducătorii republicii Florenţa, ca simbol al puterii sale comerciale şi militare.