Mulți locuitori au fost inițial confuzi în legătură cu motivele pentru care o statuie a președintelui turc a fost expusă în oraș.  Autoritățile locale au afirmat într-o declarație de presă că au dat permisiunea ca statuia să fie ridicată în Piața Unității Germaniei pe durata festivalului , fără să știe cine va fi portretizat.

Organizatorii au declarat că folosirea statuii în cadrul festivalului, care are loc în acest an sub sloganul "veste proastă", a avut ca scop provocarea dezbaterii.  "Este cu siguranță potrivit să-l prezentăm pe Erdogan ca o figură controversată și că ni se permite să discutăm liber aici în această țară", a declarat directorul festivalului Uwe Eric Laufenberg.

Dar în timp ce unii au salutat iniţiativa, alții au fost revoltaţi.  De când s-a expus statuia,  a fost defăimată cu graffiti. Oricum va rămâne şi aşa pe tot parcursul festivalului. Un magistrat local a declarat că acesta "a demonstrat libertatea artistică și că nu există nici un motiv legal pentru a o elimina".  Festivalul este programat să ruleze până pe 2 septembrie, notează euronews.