Numărul foarte mare de infectări cu noul coronavirus, descoperite în fiecare zi, îi îngrijorează pe specialiștii epidemiologi. De 11 zile au fost înregistrate, conform comunicărilor oficiale, peste 1.000 de îmbolnăviri la fiecare 24 de ore.

Din acest motiv, în 19 județe din întreaga țară, a devenit obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile deschise. Purtarea măștilor de protecție sanitară în aer liber, în diverse intervale orare va fi obligatorie în spațiile în care se formează aglomerări, precum pieţe, oboare, târguri, curțile lăcașelor de cult, peroanele gărilor și stațiile de autobuz.

În alte șapte județe, între care și municipiul București, terasele, barurile și cazinourile și alte asemenea locații își vor încheia programul la ora 23.00. Măsura va intra în vigoare de duminică, 2 august, în baza unei hotărâri adoptată de CNSU. Limitarea programului se va aplica 14 zile pentru toate tipurile de evenimente care se organizează la terase.

„Nu poţi pentru unii să permiţi şi pentru alţii să nu permiţi, pentru că şe ştie foarte clar că foarte multe terase după ora 23;00 se transformă în locuri de petrecere, în locuri care e foarte greu totuși să impui respectarea regulilor și din cauza asta am preferat să luăm această măsură”, a declarat premierul Ludovic Orban.

De la începutul pandemiei de coronavirus, o treime din cele 52 de mii de cazuri înregistrate au fost concentrate în București, Suceava, Argeș și Brașov. În alte 13 județene s-au înregistrat între 1.000 și 3.000 de îmbolnăviri.

Conform datelor statistice, cele mai puține cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost depistate în Sălaj – 179 și Satu Mare – 108.

Conform acelorași date statistice, aproape 6% din testele efectuate în această săptămână au avut rezultate pozitive.

Pe de altă parte, la nivel național peste 27.000 de pacienți, reprezentând 52% dintre persoanele infectate, s-au vindeca deja. În schimb, 7.400 de bolnavi sunt internați în spitale, iar 401 au ajuns la secțiile de terapie intensive.

Sâmbătă, 1 august, autoritățile au raportat 1.225 de cazuri noi de COVID-19. Cele mai multe au fost în București – 118 și Prahova -103.

Primul tratament pentru COVID-19 disponibil în Europa din august. UE face achiziții masive

După COVID-19 un alt virus lovește omenirea. Extrem de periculos și poate fi asimptomatic