Evenimentul Zilei > International > Statele Unite vor o centrală nucleară pe Lună
Statele Unite vor o centrală nucleară pe Lună

Statele Unite vor o centrală nucleară pe Lună

Cercetătorii americani au creat un nou design pentru o centrală nucleară. Scopul? Trimiterea unui reactor de testare pe lună în câțiva ani. Cu toate acestea, designul și instalarea sa reprezintă o adevărată provocare.

În plus, este o tehnologie al cărei obiectiv final ar fi contribuirea la colonizarea planetei Marte.

Când se vorbește despre o colonie lunară sau o colonie marțiană, se pune inevitabil problema stabilirii unei baze. În mod evident, această bază va trebui să fie alimentată cu energie .

Dar ce resursă ar trebui să folosită? Așa cum se știe,  navete spațiale transportă în mod regulat panouri solare, o sursă regenerabilă deja foarte prezentă pe suprafața Pământului.

Totuși, instalarea a mii de panouri – în special pe Marte – ar fi prea complicată. Pe Planeta Roșie, condițiile sunt extreme, furtunile de nisip și craterele pot afecta instalațiile alimentate de panouri solare. În plus, bateriile nu rezistă în timp nesfârșit iar înlocuirea lor este problematică.

La Laboratorul Național din Idaho al Departamentului pentru Energie al SUA (DoE), cercetătorii lucrează la un nou tip de centrală nucleară .

Așa cum explică Desing and Development Today, este vorba despre testarea unui prim reactor nuclear pe Lună!

Trebuie spus că, de la mijlocul anilor 2000, NASA lucrează la proiectarea unui reactor lunar capabil să furnizeze 10 kW.

După multe încercări, inginerii au reușit în sfârșit să opereze un reactor de 5 kW. La sfârșitul lunii iulie , Departamentul Energiei a lansat un apel pentru licitații stârnesc interes reînnoit pentru proiectul inițial al NASA.

În apelul său, Departamentul pentru Energie indică faptul că dorește să aibă un sistem de suprafață folosind fisiunea atomică, capabilă să permită oamenilor să trăiască perioade îndelungate în spațiu .

Prima fază a programului constă în elaborarea unei probe de concept pentru reactor. A doua fază va avea ca scop trimiterea unui reactor de testare pe Lună în 2026 .

În plus, acest lucru implică studierea în paralel a unui mijloc de transport a reactorului către satelitul nostrum natural.

În cele din urmă, dacă această tehnologie își dovedește cu adevărat valoarea, Statele Unite vor avea în vedere serios o aplicație pe Planeta Roșie.

Dacă totul merge conform planificării, celebrul reactor va fi testat la scurt timp după ce oamenii vor reveni pe Lună.

Această revenire va avea loc ca parte a misiunii Artemis în 2024. Cu toate acestea, trebuie amintit că se va pune mai întâi problema unei mini-stații în orbita lunară.

Viitoarele misiuni vor fi efectuate pentru a se stabili o bază reală pe Lună, dar se pare că NASA nu a ales încă zona de stabilire a acestei baze.