Evenimentul Zilei > EVZ Special > Statele Unite și URSS au fost de cinci ori la un pas de apocalipsa nucleară!
Statele Unite și URSS au fost de cinci ori la un pas de apocalipsa nucleară!

Statele Unite și URSS au fost de cinci ori la un pas de apocalipsa nucleară!

Noua cursă a înarmărilor în care s-au angrenat astăzi marile puteri și țări ambițioase, precumTurcia, Iran sau Coreea de Nord, și crizele din ce în ce mai dese care apar în relațiile internaționale ne amintesc de riscul imens al unui război nuclear.

În timpul Războiului Rece, URSS și SUA au fost de cinci ori la un pas de un război nuclear devastator, care s-ar fi putut solda cu exterminarea civilizației umane.

Berlin, 1961

În octombrie 1961, la câteva luni după ridicarea zidului Berlinului, un diplomat american a încercat să treacă prin faimosul „Checkpoint Charlie” în Berlinul de Est. Poliția est-germană – a cărei autoritate Statele Unite nu o recunoștea, i-a cerut actele. Diplomatul a refuzat și a revenit cu mai multe jeepuri pline cu soldați. Polițiștii est-germani nu au cedat, De data aceasta, americanii au trimis tancurile.


Declasificări horror. URSS plănuia un tsunami creat de bomba atomică împotriva SUA

FAȚA NEVĂZUTĂ a URSS-ului. Povestea neștiută a unui ”SPION” american, EXPULZAT din RUSIA – Galerie


Sovieticii, fiind avertizați ce se întâmplă, au trimis și ei tancurile . Timp de trei zile, SUA și URSS s-au aflat față în față pe o stradă din Berlin. În cele din urmă, americanii le-au propus sovieticilor să retragă un tanc. Rușii s-au conformat, iar americanii le-au urmat exemplul. Criza s-a încheiat, iar Berlinul de Vest a rămas un avanpost occidental în mijlocul lagărului comunist.

Cuba 1962

Istoria crizei cubaneze este bine cunoscută. Americanii nu puteau să accepte arme nucleare îndreptate asupra lor din Cuba. A fost o eroare de calcul a lui Hrușciov care a vrut să obțină un avantaj strategic rapid nu numai asupra lui Kennedy, ci și asupra propriilor comandanți militari. Deși Kennedy a fost de acord cu un acord secret pentru a elimina rachetele similare ale SUA din Turcia, Hrușciov a fost umilit. Ca urmare,  Cuba a fost folosită împotriva lui când, doi ani mai târziu, a fost înlăturat de la putere.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: