În timpul Războiului Rece, URSS și SUA au fost de cinci ori la un pas de un război nuclear devastator, care s-ar fi putut solda cu exterminarea civilizației umane.

Berlin, 1961

În octombrie 1961, la câteva luni după ridicarea zidului Berlinului, un diplomat american a încercat să treacă prin faimosul „Checkpoint Charlie” în Berlinul de Est. Poliția est-germană – a cărei autoritate Statele Unite nu o recunoștea, i-a cerut actele. Diplomatul a refuzat și a revenit cu mai multe jeepuri pline cu soldați. Polițiștii est-germani nu au cedat, De data aceasta, americanii au trimis tancurile.


Declasificări horror. URSS plănuia un tsunami creat de bomba atomică împotriva SUA

FAȚA NEVĂZUTĂ a URSS-ului. Povestea neștiută a unui ”SPION” american, EXPULZAT din RUSIA – Galerie


Sovieticii, fiind avertizați ce se întâmplă, au trimis și ei tancurile . Timp de trei zile, SUA și URSS s-au aflat față în față pe o stradă din Berlin. În cele din urmă, americanii le-au propus sovieticilor să retragă un tanc. Rușii s-au conformat, iar americanii le-au urmat exemplul. Criza s-a încheiat, iar Berlinul de Vest a rămas un avanpost occidental în mijlocul lagărului comunist.

Cuba 1962

Istoria crizei cubaneze este bine cunoscută. Americanii nu puteau să accepte arme nucleare îndreptate asupra lor din Cuba. A fost o eroare de calcul a lui Hrușciov care a vrut să obțină un avantaj strategic rapid nu numai asupra lui Kennedy, ci și asupra propriilor comandanți militari. Deși Kennedy a fost de acord cu un acord secret pentru a elimina rachetele similare ale SUA din Turcia, Hrușciov a fost umilit. Ca urmare,  Cuba a fost folosită împotriva lui când, doi ani mai târziu, a fost înlăturat de la putere.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE