Câteva lucruri pot fi considerate sigure, având în vedere strategiile și planurile de modernizare ale Marinei. Conceptual, distrugătoarele din clasa DDG 51 Arleigh Burke se vor baza pe experiența dobândită cu distrugătoarele din clasa Zumwalt și DDG 51Flight III. Vor fi folosite radare de mare sensibilitate, cum ar fi SPY6 și EW. De cea mai mare importanță va fi însă extinderea sistemelor informatice și folosirea Inteligenței Artificiale.

Cele mai mari schimbări vor fi făcute, însă, în ceea ce privește armamentul.  O armă la care se va apela în mod evident sunt laserele, deoarece există mult loc pentru inovații în acest domeniu aflat încă la început. SE va merge pe miniaturizare și  contopirea mai multor fascicule într-o singură armă pentru a putea  distruge ținte din ce în ce mai mari.

Laserele mari și puternice vor putea fi folosite  fie pentru a  „perturba” sau „deteriora” navele și aeronavele inamice, fie pentru a le distruge. De asemenea, Marina lucrează la arme cu laser capabile să îndeplinească misiuni avansate de apărare împotriva rachetelor aflate la altitudini mult mai. mari,

Laserele au un avantaj important. Sunt mai ieftine decât rachetele, iar progresele în proiecția energiei, cum ar fi sistemul integrat de propulsie electrică al Zumwalt, oferă posibilități care merită să fie explorate. În plus, apărarea integrată a navei, bazată pe Inteligență Artificială, ar putea să le ofere comandanților informații rapide cu privire la cele mai potrivit opțiuni defensive sau de contraatac.


Războiul rece, reîncălzit! SUA mută o flotă de război în coasta lui Putin

Trump a dat ordinul pe Twitter! Marina SUA va distruge navele Iranului


E posibil chiar ca noile distrugătoare să aibă la dispoziție o flotă de drome și aparate fără pilot  dotate cu arme precum torpile, lasere sau chiar rachete de interceptare.  Marina SUA  explorează deja aceste posibilități . „Nu ar fi hazardat să presupunem că Inteligența Artificială, dronele, rețelele autonome și laserele vor avea cea mai mare importanță în dotarea noilor distrugătoare”. Scrie Kris Osborn în articolul publicat pe site-ul nationalinterest.org.