Evenimentul Zilei > International > Statele Unite. Nancy Pelosi confirmă o comisie de anchetă privind asaltul împotriva Capitoliului
Statele Unite. Nancy Pelosi confirmă o comisie de anchetă privind asaltul împotriva Capitoliului

Statele Unite. Nancy Pelosi confirmă o comisie de anchetă privind asaltul împotriva Capitoliului

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a confirmat crearea unei comisii de anchetă independente privind violenţele care au avut loc la Capitoliu, la Washington, făcând cinci morţi, la şase săptămâni după desfăşurarea faptelor.

Comisia va trebui să se aplece asupra contextului şi consecinţelor acestui „atac terorist intern” şi să ancheteze în legătură cu conduita tuturor agenţiilor de securitate implicate, potrivit dnei Pelosi.

Ea a mai arătat ca această comisie va trebui să evalueze tentativele fostului preşedinte republican, Donald Trump, de a pune piedici unei tranziţii paşnice a puterii către actualul preşedinte democrat, Joe Biden.

Demersul democraţilor americani este prezentat la două zile după ce fostul preşedinte Trump a fost achitat în a doua procedură de destituire.

Violenţele comise la Capitoliu după un discurs al lui Donald Trump şi cu ocazia certificării oficiale a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale au făcut cinci morţi. Trei agenţi au murit în sau în legătură cu violenţele din 6 ianuarie: unul a fost lovit cu un extinctor, ceilalţi doi s-au sinucis în zilele următoare.

Camera Reprezentanţilor l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru „incitare la insurecţie” după aceste evenimente, declanşând un al doilea proces istoric de destituire împotriva lui.

RAINEWS: SUA, primul proces civil împotriva fostului președinte Trump și a avocatului său, Giuliani

Noi probleme judiciare pentru fostul președinte american, Donald Trump, și pentru avocatul său, Rudy Giuliani., scrie și RaiNews.  Și de data aceasta tot în numele unei vechi legi create pentru a contracara Ku Klux Klanul. Democratul Bennie Thompson, ales în Mississippi, şi președintele Comitetului pentru Securitate Națională al Camerei, a depus o plângere oficială împotriva lui Trump și Giuliani, acuzându-i că au conspirat cu grupurile suprematiste albe Oath Keepers și Proud Boys, instigându-i să asalteze Capitolul.

În dosarul civil, Thompson a făcut apel la o lege adoptată după Războiul Civil, menită să combată violența și intimidările istoricei organizații rasiste Ku Klux Klan. Dacă procedurile ar continua, fostul președinte s-ar afla în centrul unui nou proces, care ar putea vedea depoziţii ale martorilor în instanță și discutarea unor noi detalii legate de insurgență.(Rador)

https://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/stati-uniti-prima-causa-civile-contro-donald-trump-e-il-suo-avvocato-rudolph-giuliani-49a37a80-a86d-4970-9651-e3f7b92a7170.html?refresh_ce

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.