SUA se află, de pe 22 decembrie, în blocaj guvernamental parțial, provocat de refuzul Parlamentului de a aloca noi fonduri pentru zidul de la granița sudică pe care președintele l-a promis în iureșul campaniei electorale. Negocierile la vârf de la mijlocul săptămânii trecute între Trump și liderii parlamentari n-au dat roade, iar sâmbătă a eșuat încă o tentativă de a găsi o cale de mijloc, după ce vice-președintele Mike Pence s-a arătat inflexibil, de-a lungul a trei ore de tratative, în ce privește suma destinată proiectului devenit obsesie.

Președintele Trump, care s-a retras ieri cu un grup restrâns de consilieri la reședința montană de la Camp David pentru a plănui următoarele mișcări, se arată din ce în ce mai inflexibil și surd la apelurile de compromis și dezamorsare a crizei care vin, cu o frecvență crescândă, din ambele tabere parlamentare, scrie Militarytimes.

„Pot decreta starea de urgență, pentru că în joc e siguranța țării. Absolut, o pot face. N-am făcut-o…S-ar putea s-o fac, și să ridic zidul foarte repede. E o altă cale, dar dacă o putem face prin negocieri, sunt dispus să încerc”.

„Vorbim de securitate națională. Cheltuim în Afgnistan, într-o lună, mai mult decât suma atât de mică, 5,6 miliarde, pe care o cer pentru zid. Nu-i vorba de o simplă graniță, ci de siguranța națiunii, de sănătatea și bunăstarea populației, de toate… Cred că americanii știu că am dreptate. Dacă nu făceam nimic, viața mi-ar fi fost mult mai ușoară. Zic unii că zidul e imoral. În acest caz, trebuie făcut ceva cu Vaticanul, care are cel mai mare zid dintre toate. Uitați-vă la toate țările care au ziduri. 100% succes. Zidu-i zid”, filozofa Donald Trump.