Evenimentul Zilei > Justitie > SRI a pornit RĂZBOIUL NUMERELOR. Câți ROMÂNI au fost INTERCEPTAȚI pe mandat? Statistica este RADICAL diferită de cea a lui Manda
SRI a pornit RĂZBOIUL NUMERELOR. Câți ROMÂNI au fost INTERCEPTAȚI pe mandat? Statistica este RADICAL diferită de cea a lui Manda

SRI a pornit RĂZBOIUL NUMERELOR. Câți ROMÂNI au fost INTERCEPTAȚI pe mandat? Statistica este RADICAL diferită de cea a lui Manda

După ce șeful Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a preziczat că aproximativ șase milioane de români au fost interceptați pe mandat de Serviciul Român de Informații în perioada 2004-2016, instituția vine cu precizări proprii, în care arată că numărul ar fi mult mai mic. Purtătorul de cuvânt al SRI susține că Manda a mințit.

UPDATE 19.40: 

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a făcut precizări ulterioare pentru Evenimentul zilei. Acesta susține că statisticile Serviciului au ajuns la Comisie de anul trecut, iar Manda minte.

„Nu e adevărat ce zice Manda. Judecatorii au dat mandate de siguranță națională la solicitarea procurorilor pentru 20.907 persoane. Datele sunt trimise la comisie din noiembrie anult trecut”, a precizat reprezentantul instituției.


Știrea inițială

Într-un comunicat transmis EvZ, SRI precizează că numărul persoanelor interceptate în perioada citată de Manda este mult mai mic decât cifra de șase milioane prezentată de șeful Comisiei de control.

„SRI precizează: 20.907 persoane în perioada 2004-2016.

Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la numărul de mandate de securitate națională solicitate de Serviciul Român de Informații în perioada 2004 – 2016, Biroul de presă comunică următoarele:

În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale.

Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907.

Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii.

De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată.

Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziția Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, transmite SRI.