Serviciul Român de Informaţii (SRI) a organizat, marţi, un exerciţiu nocturn în cadrul căruia s-a simulat un atac terorist într-un avion aflat în zbor şi neutralizarea atacatorilor de către „şoimii aerului” – echipa de securitate de la bordul aeronavei.

„În scenariile de astăzi am avut mai mulţi atacatori în cascadă, cu misiuni diferite, care fie au încercat să detoneze nişte dispozitive explozive, fie au încercat să atace pasageri. Ei au fost neutralizaţi. În final, au rezultat trei morţi şi trei răniţi, însă niciunul dintre pasageri nu s-a regăsit printre aceştia. 'Şoimii' din aeronavă au primit informaţia din turnul de control că există un comportament suspect în aeronavă. Cineva cu un rucsac pe care aparent nu-l avea la intrarea în aeroport. Au început să verifice pasagerii, bagajele. În momentul în care au descoperit ameninţarea, aceasta a fost neutralizată. Ulterior au început să ia sub control aeronava tratând fiecare persoană din avion drept un agresor. Ce trebuie să înţelegem este că trebuie să acordăm întregul sprijin (echipei de securitate n.r.) dacă ne aflăm într-o astfel de situaţie. Au fost exerciţii asemănătoare, însă la asemenea amploare, cu o aeronavă în deplasare, nu, din cauza costurilor”, a declarat Marius Bercaru, ofiţer SRI.

El a mai precizat că au fost mai multe scenarii prin care "şoimii aerului" se pregătesc pentru a face faţă unor ameninţări survenite la bordul aeronavelor.

„Acest lucru nu se face doar de către SRI, se face în cooperare cu mai mulţi parteneri, printre care aeroportul, Ministerul de Interne. Sunt nişte scenarii uzuale, pentru că aceşti 'şoimi', colegii noştri, sunt practic ultima linie de apărare atunci când celelalte măsuri de prevenţie eşuează. Colegii noştri au o pregătire specială, sunt antrenaţi să răspundă unor ameninţări venite într-o aeronavă în zbor. De aceea, mental trebuie să fie pregătiţi, în aceeaşi măsură trebuie să fie pregătiţi tactic pentru a face faţă unor astfel de ameninţări mai complicate decât o ameninţare la sol", a explicat Bercaru, menţionând că "şoimii" operează pe acele zboruri pe care analiza de risc le stabileşte ca fiind importante.

Bercaru a mai spus că echipa de securitate a SRI a fost nevoită să intervină la bordul unor aeronave, în decursul anilor.

„Începând cu anii '70, au fost câteva situaţii. În ultimii ani, nu pot comenta”, a afirmat oficialul SRI.