Evenimentul ZileiIstoria secretaSpionii Papei: Oficial, ei nu există! Dar au pus pe jar KGB și CIA

Spionii Papei: Oficial, ei nu există! Dar au pus pe jar KGB și CIA

Spionii Papei: Oficial, ei nu există! Dar au pus pe jar KGB și CIA
Vaticanul are cea mai perfecționată și mai numeroasă rețea de spioni din lume, pe care nici un alt stat nu și-o poate permite.

Potrivit lui Diego Pirillo, cercetător italian de la Universitatea Berkeley, crearea aparatului de informații al Sfântului Scaun datează din secolul al XVI-lea.

Cardinalul Antonio Ghisleri (1504-1572), devenit papă sub numele de Pius al V-lea, este cel care ar fi întemeiat acest serviciu pentru a o supraveghea pe „eretica” Elisabeta I, regina Angliei, și a contracara acțiunile Londrei „schismatice” la curțile europene.

Botezată „Sfânta Alianță” înainte de a-și lua numele de Sodalitium Pianum sau Brădetul sub pontificatul lui Pius al X-lea (1903-1914), această instituție a suscitat multe fantasme, cu atât mai mult cu cât, după cum arăta istoricul francez Emile Poulat, ea fusese infiltrată de aripa cea mai dură a Bisericii Catolice, scrie Le Point.

Dacă activitatea sa în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea a fost bine studiată, mai ales de către David Alvarez și Robert Graham, operațiunile serviciului secret al Vaticanului în secolul XX nu făcuse încă obiectul nici unei lucrări.

Bun cunoscător al arcanelor lumii informațiilor, francezul Yvonnick Denoël acoperă această lacună cu recenta sa carte, Spionii Vaticanului.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.


Accesează: