Evenimentul Zilei > International > Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi!
Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi!

Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi!

Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi! Marea Britanie a expulzat trei spionii chinezi care s-au prezentat în calitate de jurnaliști pe teritoriul Regatului Unit.

Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi. Marea Britanie a expulzat în mare tăcere trei spioni chinezi care se dădeau jurnaliști. MI5 a concluzionat că trei angajați ai ministerului Securității din Beijing au folosit acoperirea de jurnalişti pentru a spiona în Regatul Unit.

Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști, expulzaţi!

Serviciul de informații britanic MI5 a concluzionat că cei trei indivizi lucrau pentru Ministrul Securității de Stat chinez și că erau acoperiți cu ajutorul agențiilor de presă din China la care erau angajați oficial.

Surse din guvern au confirmat că celor trei persoane li s-a cerut plecarea din țară de urgență. Însă puține detalii au ieșit la suprafață în perioada în care a avut loc evenimentul. Marea Britanie a preferat să acționeze în liniște în acest caz pentru a evita un incident diplomatic.

Serviciile de informații britanice au avertizat constant cu privire la eforturile de spionaj ale Chinei. Tăcerea Londrei  s-ar baza pe faptul că doreşte să descopere rețeaua de spionaj din Regat.

Spioni chinezi sub acoperirea de jurnaliști: Oveche tactică de spionaj

Folosirea identității de jurnalist ca acoperire este înrădăcinată în practicile de spiona. Şi este una dintre metodele preferate de Beijing pentru a obține informații de natură politică sau economică din toată lumea.

Anul trecut, serviciile de informații belgiene, în colaborare cu cele britanice, au demarat o investigație în ce privește acuzațiile aduse lui Fraser Cameron, un afacerist britanic care a colaborat anterior cu MI6 și care ar fi vândut informații despre Uniunea Europeană unor spioni care se dădeau drept jurnaliști la Bruxelles. Cameron neagă acuzația.

De asemenea, MI5 se află sub presiune politică pentru a își accentua atenția spre China, în contextul în care unele informații arată că amenințarea terorismului islamist scade în intensitate, scrie The Guardian.