Gertrude Fatton a dezvăluit reporterilor de la Reuters că a fost tratată într-o rezervă izolată şi că, la un moment dat, a refuzat să fie intubată.

„Nu la vârsta mea, nu mă intubaţi. Mi-am trăit viaţa, şi le-am spus: ‘Lăsaţi-mă să mor în pace'”, a declarat ea, referindu-se la o discuţie purtată cu medicii care o tratau.
După o săptămână de tratament cu antibiotice şi cu medicamentul antimalaric Clorochină, Gertrude Fatton s-a declarat bucuroasă că se află din nou în casa ei din cantonul Neuchatel, unde trăieşte alături de pisica şi rudele sale.

„Sper să mă întorc suficient de puternică pentru a mai trăi puţin. Am nepoţi, strănepoţi, mi-ar plăcea să îi văd şi să îi aud. Vorbesc cu ei pe internet, de pe iPad-ul meu”, a adăugat ea.

Nonagenara elveţiană a dezvăluit că a zăcut în patul din locuinţa ei din oraşul Le Locle timp de o săptămână înainte de a dezvolta probleme respiratorii. O ambulanţă a preluat-o în regim de urgenţă şi a transportat-o la spitalul din La Chaux-de-Fonds.

„Mi-au luat sânge şi apoi mi-au măsurat tensiunea arterială. Mi-au administrat antibiotice intravenos de trei ori pe zi. A fost foarte greu, dar până la urmă a fost bine. Nu mi-a fost frică de moarte. Nu la vârsta mea de 95 de ani, în definitiv, eu vreau să plec din această lume. Însă nu am crezut că voi muri, absolut deloc. Nu mi-a fost frică”, a adăugat Gertrude Fatton.

Elveţianca a mai spus că a fost sănătoasă pe parcursul întregii sale vieţi, deşi a luat ocazional medicamente contra hipertensiunii şi sirop de tuse împotriva bronşitei.

În Elveţia, bilanţul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns vineri la 197 de victime, iar numărul cazurilor de infectare a crescut la 12.161, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară.