Spectacol pe cer, în această noapte. Cea mai mare Superlună din 2022

Spectacol pe cer, în această noapte. Cea mai mare Superlună din 2022 Sursa foto: Arhiva EVZ

Cea mai mare lună plină din 2022 va apărea pe cer miercuri, 13 iulie. Superluna se va afla la 357.267 km față de Pământ și va putea fi urmărită cu ochiul liber.

Superluna va fi vizibilă pe cer până vineri dimineața, dar cel mai spectaculos moment va fi miercuri, 13 iulie 2022, atunci când luna va fi cel mai aproape de Pământ.

Potrivit observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe 13 iulie 2022, luna se va afla la 357.267 km față de Pământ. Termenul de „Superlună” a fost dat de astrologul Richard Nolle în 1979 și se referă la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ).

Luna va căpăta o culoare roșiatică, iar doritorii o pot vedea cu ochiul liber. Cei care vor să observe Superluna din iulie o pot face  după ora 21:38.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă va fi senin în momentul în care răsare luna, aceasta va fi mai mare și foarte strălucitoare.

Cea mai mare lună din iulie

Superluna din iulie 2022 va fi mai vizibilă la sud și va fi mult mai aproape de orizont. Potrivit Almanahului, triburile algonchine, actualmente zona de nord est din America au numit luna plină din iulie - „Buck Moon”, deoarece la începutul lunii, căprioarelor le cresc noi coarne.

Experimentul inovator aruncă în aer tot ce se știa până acum! Au răsărit plante în solul prelevat de pe Lună. FOTO

sursa: Arhiva EVZ

Altă denumire pe care o foloseau aborigenii este „Thunder Moon” (Luna Tunetului) deoarece în luna iulie apăreau furtunile. Europenii au denumit luna plină - „Luna Fânului”.

Pe 13 iulie 2022, hidușii și budiștii sărbătoresc „Guru Purnima” (Luna Plină Guru). Potrivit tradiție, Luna Pină Guru este buna pentru „purificarea minții”. Tot de Luna Plină Guru au loc ceremonii pentru venerarea maestrului Guru.

Budiștii Theravada denumesc luna plina -„Asalha Puja”, cunoscută și sub numele de Ziua Dharmei sau Esala Poya și atunci este organizat un festival în cinstea lui Buddha.

În 2021, oamenii au avut parte de trei fenomene astronomice: Luna plină, superlună și o eclipsă toatală de lună. Toate cele trei fenomene astronomice s-au produs în același timp, miercuri pe 26 mai 2021.

Potrivit NASA, luna tripletă s-a văzut în partea de vest a Statelor Unite ale Americii, în vestul Canadei, Mexic și în zone din America Centrală, America de Sud și Asia.