Eveniment astrologic șocant. Pământul a fost la un pas să fie lovit de un asteriod pe care nici NASA nu-l depistase

Eveniment astrologic șocant. Pământul a fost la un pas să fie lovit de un asteriod pe care nici NASA nu-l depistase

Un asteroid a trecut pe lângă Pământ săptămâna trecută, iar astronomii nu au știut că obiectul exista, decât la câteva ore după ce a dispărut

Oamenii de știință nu cunoșteau obiectul numit Asteroid 2021 UA1, rămânând nedetectat până la aproximativ 4 ore după ce a trecut pe lângă Pământ. Cu un diametru de 2 metri, UA1 a fost prea mic pentru a reprezenta o amenințare. Chiar dacă ar fi lovit Pământul, cea mai mare parte a corpului său ar fi ars în atmosferă înainte de a se produce impactul.

Cometele și asteroizii care orbitează în vecinătatea noastră cosmică sunt cunoscute ca obiecte apropiate de Pământ, conform Centrului de Studii a Obiectelor Apropiate de Pământ al NASA, care folosește telescoape pe sol și în spațiu pentru a monitoriza obiectele. De asemenea, NASA le urmărește orbitele, le identifică dimensiunea, forma și compoziția, dar și remarcă dacă pot deveni periculoase.

Pentru ca un asteroid să fie considerat periculos, trebuie să măsoare cel puțin 140 de metri în diametru, potrivit NASA. Poate că UA1 nu a fost suficient de mare pentru a amenința planeta, dar cum rămâne cu asteroizii mai mari care ar putea fi îndreptați către noi? NASA investighează tehnologiile defensive pentru protejarea Pământului de posibilele coliziuni cu rocile spațiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testul de redirecționare a asteroizilor, programat să fie lansat pe 24 noiembrie, va testa o metodă de deviere a asteroizilor prin lovirea lor cu nave spațiale de mare viteză, controlate de la distanță. Oamenii de știință vor trimite nava spațială DART spre asteroidul Didymos din apropierea Pământului, care s-a apropiat cel mai mult de planeta noastră în 2003.

Pământul este în siguranță

Deși Didymos nu amenință Pământul, are dimensiunea potrivită pentru a testa dacă coliziunea poate împinge un asteroid periculos suficient de mult pentru a-i devia cursul de coliziune cu Pământul. Totuși, pentru a devia un asteroid, NASA ar trebui să-l detecteze înainte să lovească Pământul. De aceea, o altă misiune este de a dezvolta un telescop spațial cu infraroșu care ar putea îmbunătăți șansele de a spiona asteroizii ascunși, cum ar fi UA1.

Până în prezent, NASA a identificat aproximativ 27.000 de asteroizi în apropierea Pământului, dintre care aproximativ 9.800 măsoară cel puțin 140 de metri în diametru. În timp ce UA1 ar fi fost doar o ușoară sperietură, alți asteroizi identificați ar putea produce mari probleme în cazul unui impact cu Pământul. Din fericire, niciuna dintre aceste roci spațiale nu va ajunge la 829.000 de km de Pământ, spune NASA.