NASA face anunțul momentului. Are dovada că a descoperit prima planetă dincolo de galaxia noastră. FOTO

NASA face anunțul momentului. Are dovada că a descoperit prima planetă dincolo de galaxia noastră. FOTO Sursa: Pixabay

Semne ale unei planete care tranzitează o stea în afara galaxiei Calea Lactee ar fi fost detectate pentru prima dată. Acest rezultat intrigant, folosind Observatorul de raze X Chandra al NASA, deschide o nouă fereastră pentru a căuta exoplanete la distanțe mai mari decât ne puteam imagina.

Telescopul NASA a descoperit prima planetă în exteriorul galaxiei noastre. Exopalenta, care are aproximativ dimensiunea lui Saturn a fost detectată la mai mult de 28 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

Exoplaneta a fost găsită în galaxia spirală Messier 51, cunoscută sub numele de Galaxia Whirpool, şi este de mii de ori mai departe decât orice altă exoplanetă găsită anterior în Calea Lactee.

Observatorul de raze X Chandra, un telescop spațial NASA, se află la 138.000 de kilometri distanță de Pământ

Noua descoperire, care este „aproximativ de dimensiunea lui Saturn”, a fost listată sub numele M51-1 („Vârtej”) - Foto: NASA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exoplanetele sunt din afara sistemului nostru solar. Până acum, astronomii au mai găsit şi alte exoplanete aproape toate la mai puțin de 3.000 de ani lumină de Pământ. Dar exoplaneta M51 s-ar afla la aproximativ 28 de milioane de ani lumină distanță, ceea ce înseamnă că ar fi de mii de ori mai departe decât cele din Calea Lactee.

Galaxia m51 este văzută ca o spirală lângă o imagine realistă a primei planete, sau exoplanetă, găsită dincolo de galaxia noastră Calea Lactee.

„Încercăm să deschidem o arena cu totul nouă pentru găsirea altor lumi, căutând planete la lungimi de undă de raze X, o strategie care face posibilă descoperirea lor în alte galaxii”, a spus Rosanne Di Stefano de la Centrul de Astrofizică, care a condus studiul ce a fost publicat în Nature Astronomy. Sunt necesare mai multe date pentru a valida descoperirea, iar orbita mare a planetei sugerează că nu va mai putea fi detectată pentru încă 70 de ani.

Din păcate, pentru a confirma că vedem o planetă, probabil că ar trebui să așteptăm zeci de ani pentru a vedea un alt tranzit”, a spus co-autorul Nia Imara de la Universitatea California din Santa Cruz. Şi continuă: „Și din cauza incertitudinilor cu privire la cât timp durează să orbiteze, nu am ști exact când să ne uităm”.

NASA a spus că dacă planeta există, „probabil a avut o istorie tumultoasă și un trecut violent”, deoarece în prezent orbitează o stea neutronică sau o gaură neagră cu o stea însoțitoare de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele.

„O exoplanetă din sistem ar fi trebuit să supraviețuiască unei explozii de supernovă care a creat steaua neutronică sau gaura neagră. Viitorul poate fi, de asemenea, periculos. La un moment dat, steaua însoțitoare ar putea, de asemenea, să explodeze cu niveluri extrem de ridicate de radiație, relatează nasa.gov.