Editura Evenimentul si Capital

ALERTĂ la NIVEL NAȚIONAL. TRADIȚIA de la MARGINEA DRUMULUI poate băga MII de oameni în SPITALE: „E bombă cu ceas pentru sănătate”

Autor: | | 2 Comentarii | 12638 Vizualizari

O deplasare la Techirghiol (orășel cu 7.200 de locuitori, situat pe malul limanului cu același nume), în scop medical, efectuată acum, la început de toamnă, te va surprinde cu siguranță.Și nu numai grație efervescenței locului (Sanatoriul Balnear și de Recuperare e plin!) și luminii fascinante care înmoaie simțurile. Aceasta este doar masca elegant așezată, e adevărat, pe fața acestui crâmpei de Românie, pentru că și Techirghiolul are secretele lui. Murdare!

„Ia nămolul, moale-n soare/ sănătate de vânzare!”, „Uite aurul, e negru/dă-ți pe mâini, rămâi integru!”. Vânzătorii ambulanți de nămol au părăsit, odată cu turiștii goniți de toamnă, plajele Mării Negre, dar nu și-au închis afacerea. Au sărit cordonul de nisip, traversând șoseaua Eforiilor, și s-au instalat în glezna subțire a limanului, prin locurile bătute zilnic în căutarea aurului negru. „Hai să-ți dau nămol, frumosule, să plângă toate femeile după tine”, mă îmbie o cocoașă fără vârstă, învelită într-un șal mare, roșu-verzui, decolorat. Leagănă desupra undelor galbene un „Noroc” din plastic, doldora de nămol. „Cât costă”, întreb, abia stăpânindu-mi repulsia. „Uite, ți-l las la douăj’ de lei. Douăj’ de lei petu’ de doi litri. E pomană, mamă”.

„Doamne, e pericol public! ”

N-am cumpărat nămol la pet, dar, tocmai când mă gândeam că nici dracu’ n-ar lua așa ceva de pe marginaea drumului, o mașină lucioasă, trasă în piele, a oprit în dreptul mătușii bătute de vânt, i-a înmânat, pe geam, două hârtii colorate, a strecurat „Norocul” într-o pungă și dusă a fost, în jos, pe drumul mării. Pare uluitor, dar nămolul furat din Techirghiol se vinde, aiurea, la drumul mare, în bidoane de doi, cinci sau douăzeci de litri!

Dincolo de prețurile piperate și de igiena precară a vânzătorului, din nămolul la pet rânjesc alte capcane. Mai mari și mai murdare. La propriu! „Doamne, e pericol public! E bombă la purtător acest nămol vândut pe șanț. Să vă explic și de ce”. Carmen Oprea, pentru că domniei sale îi aparțin afirmațiile anterioare - este director de Îngrijiri la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. Muncește de 24 de ani în domeniu. Este, așadar, în măsură să vorbească: „Tot nămolul provenit din recuperare este aruncat la marginea apei. Ce recuperare? Aveți răbdare! Prin contract, legal, nămolul pe care-l vindem agenților comerciali trebuie readus la Techirghiol și redat lacului. Apele îl preiau ușor-ușor, iar în 30 de ani acesta se regenerează. Doar că atunci când este vărsat în apă, imediat după ce noi îl verificăm, el poate fi alterat din punct de vedere al caracteristicilor terapeutice. Nu mai vorbesc despre mizeria de la marginea apei. Vântul aduce fel de fel de deșeuri... Să nu uităm că acest nămol recuperat este, totuși, deja folosit în diverse tratamente ale unor boli nu tocmai curate, ca să mă exprim elegant”. Corect, „aurul negru” de la Techirghiol este utilizat nu numai la tratarea artrozelor sau a spondilozelor, ci și a sterilității, a insuficienței ovariene, a dismenoreelor, a sângerărilor sau a psoriazisului.

„Eh - continuă Carmen Oprea - acești oameni adună nă molul tocmai din aceste zone marginale, că doar n-or intra cu barca pe luciul unde exploatăm noi. Pericolul pentru sănătate este, astfel, incomensurabil. În afară de faptul că este ilegal”. Dar de ce nu se sesizează autoritățile, pentru a stopa acest comerț periculos? „Chiar, de ce nu se sesizează nimeni?”, îmi răspunde Carmen Oprea, ca un ecou la mirarea mea.

Pericolul ignorant

Chestionată, la rândul ei, pe această temă, Elena Roxana Almășan, managerul Sanatoriului Techirghiol, ne-a declarat: „Sanatoriul este singurul care exploatează nămolul sapropelic de Techirghiol. Doar ce-am înregistrat mărcile la OSIM. Recoltăm nămol strict în scop medical, pe care-l livrăm, apoi, unităților de tratament. Noi nu facem săpunuri, creme de mâini etc. Ce se întâmplă în cazul nămolului vândut, ilegal, pe marginea limanului, e pur și simplu o bombă pentru sănătate, un pericol pe cât de real, pe atât de ignorat, se pare, de oameni”.

Exploatare inteligentă

Ei sunt romanii care au PENSII COLOSALE! Pensionarii acestia iau 17.933 de lei LUNAR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI