Potrivit unui comunicat comun al agenției ruse Roskosmos și al Agenției Spațiale Europene (ESA), plecarea către Marte a robotului, programată inițial pentru vara lui 2020, a fost amânată pentru august-septembrie 2022.

După o ședință comună, conducerile celor două agenții au ajuns la concluzia că „sunt necesare noi teste ale navei spațiale cu componentele finale”, informează AFP.

Șefii agențiilor „au trebuit să recunoască că faza finală a ExoMars este compromisă prin agravarea epidemiei în țările europene”.

Potrivit șefului Roskosmos, Dmitri Rogozin, decizia „a fost dificil de luat, dar bine ccumpănită”. „Ea este în principal motivată de necesitatea de a maximiza robustețea tuturor sistemelor ExoMars și de circumstanțe” legate de epidemie, a declarat el, citat de comunicat.

Situația din Europa „nu a permis practic experților noștri să facă vizite industriilor partenere”, a explicat Rogozin.

Șeful ESA, Jan Wörner a spus că se dorește „să fie 100% o misiune reușită”. „Nu ne putem permite nici cea mai mică eroare. Mai multe verificări vor asigura o călătorie sigură și cele mai bune rezultate științifice pe Marte”, a afirmat acesta.

Rusia furnizează lansatorul, modulul de coborâre pe Marte (cu elemente europene, printre care parașutele) și platforma de aterizare pentru ExoMars.

Robotul, în schimb, este european. Acesta urmează să execute forări în solul marțian și să încerce să găsească semne de viață în trecut pe Planeta Roșie.

ESA recunoscuse deja în august 2019 persistența unor probleme la sistemul de parașute, ceea ce făcuse deja să planeze temerea unor întârzieri.