Evenimentul Zilei > International > Sparangheliștii au motive de bucurie. Germania deschide toate câmpurile pentru ei
Sparangheliștii au motive de bucurie. Germania deschide toate câmpurile pentru ei

Sparangheliștii au motive de bucurie. Germania deschide toate câmpurile pentru ei

Începând de săptămâna viitoare, Germania va relaxa restricţiile pentru muncitorii sezonieri introduse pe perioada pandemiei de coronavirus.

 

Astfel, muncitorii sezonieri români se pot întoarce de acum, în Germania, fără restricții.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel a aprobat propunerile ministrului Agriculturii, Julia Kloeckner, care permit intrarea în Germania fără restricţii a muncitorilor sezonieri din UE şi din spaţiul Schengen, din 16 iunie.

Autorităţile de la Berlin cer angajatorilor să implementeze standarde de igienă şi siguranţă. Vor fi înfiinţate de la început echipe fixe pentru reducerea riscului răspândirii virusului iar dacă un muncitor se îmbolnăveşte, trebuie izolată întreaga echipă.

De asemenea, conceptul conține reguli de menținere a distanței fizice de siguranță între persoane și recomandă angajatorilor germani să îi informeze pe lucrătorii străini cu privire la noile regulamente prin distribuirea de pliante în limbile țărilor din care provin aceștia.

Guvernul federal hotărâse anterior intrarea în țară a cel mult 80.000 de lucrători sezonieri, prevedere ce expiră la jumătatea lunii iunie. Potrivit cifrelor oficiale, numai 50 de procente din acest contingent a fost utilizat, potrivit Deutsche Welle. Până la 3 iunie 2020 în Germania veniseră 38.967 de lucrători sezonieri. Anul trecut, aproape 300.000 de lucrători sezonieri, în principal din România și Polonia, au lucrat în agricultura germană.

Odată cu scăderea numărului de noi cazuri de coronavirus în Germania și relaxarea așa-numitului „lockdown”, decizia de miercuri a cabinetului condus de Angela Merkel este menită să ofere sectorului agricol capacitatea de a planifica, pe măsură ce fermierii se pregătesc pentru recolta de anul acesta.

Ridicarea restricțiilor vizând muncitorii sezonieri survine concomitent cu anularea controalelor la frontiera internă de la mijlocul lunii iunie. „În acest fel revenim încă un pic la normalitate în Europa”, a comentat ministrul Agriculturii Julia Klöckner.

Noile reglementări se vor aplica până la data de 13 decembrie, se arată într-un document consultat de Reuters, scrie Agerpres.