Evenimentul Zilei > Social > Spânzurarea, metodă PREFERATĂ de 80% dintre SINUCIGAŞII din România
Spânzurarea, metodă PREFERATĂ de 80% dintre SINUCIGAŞII din România

Spânzurarea, metodă PREFERATĂ de 80% dintre SINUCIGAŞII din România

Trei tragedii care au avut loc săptămâna trecută îi au ca protagoniști pe un bătrân de 91 de ani, pe un taximetrist, de 43 de ani și pe o femeie, de doar 20 de ani. Toți trei și-au pus ștreangul de gât. Anul trecut, aproape 2.500 de români s-au sinucis

O dramă consumată, sâmbătă seara, în comuna Crasna, din județul Vaslui, întregește tabloul sumbru al sinuciderilor care a îndoliat familiile românilor, săptămâna trecută. Daniela Haba, o tânără de 20 de ani, mamă a doi băieți de un an și, respectiv, doi ani, a fost găsită spânzurată într-o magazie din spatele casei.

Vaslui: și-a așteptat bărbatul în ștreang

Cea mai recentă dintre tragedii a avut loc, în comuna vasluiană Crasna, dintrun motiv aparent stupid. Așa cum reiese din declarațiile rudelor, citate de Est News, Daniela Haba și soțul ei, Ciprian, urmau să sărbătorească, luni, un an de căsnicie. Sâmbătă, cei doi s-au întors de la munca câmpului. Ea se pregătea să mulgă vacile și să îi spele pe cei doi micuți ai lor. El s-a dus să aducă vitele acasă, de la păscut. Pe drum spre casă, a trecut pe lângă casa părinților, iar tatăl l-a invitat la masă. Se pare că întârzierea bărbatului a deranjat- o pe femeie. Soacra tinerei s-a dus să o cheme și pe ea. A găsit-o, însă, atârnată în ștreang. A strigat la un vecin care a venit și a tăiat funia. Până a venit salvarea, chemată de o altă vecină, fata și-a dat duhul.

Iași: și-a luat viața pentru o soție cu 20 de ani mai tânără

O altă dramă s-a consumat, marțea trecută, în comuna ieșeană Probota. Două fetițe și un băiețel, cu vârste cuprinse între cinci și opt ani, au rămas orfani după ce tatăl lor, Robert Iustinian Sorovat, și-a pus capăt zilelor. Taximetristul trăia în concubinaj, de zece ani, cu Ana-Maria Stoica, de 25 ani, mama copiilor. Femeia lucra în Germania și tocmai se întorsese acasă, în concediu. Au mers, împreună, la cumetri, la cumpărături, iar seara ea a pregătit masa. El i-a zis să îl cheme când este gata mâncarea. Femeia l-a strigat, l-a căutat la cârciuma din apropiere pentru ca, în final, să îl găsească atârnat în ștreang, chiar în garajul gospodăriei.

Prahova: și-a pregătit înmormântarea

În aceeași seară de marți, 30 august, și-a pus capăt zilelor și un bătrân, din Breaza, județul Prahova. Omul de 91 de ani și-a pregătit, minuțios, momentul morții. El și-a scos dintr-o valiză hainele necesare înmormântării, apoi a pus o grindă metalică în zona oborului de păsări, unde și-a pregătit ștreangul. În cursul zilei, bătânul a fost și la o firmă de pompe funebre, unde s-a interesat de costul unui sicriu. Le-a spus angajaților că presimte că va muri în curând. A fost găsit mort de soția care i-a fost alături, în jurul orei 21.30.


Canicula influențează comportamentul

Din datele furnizate de INML „Mina Minovici” reiese că, anul trecut, au fost înregistrate 2.477 de sinucideri, cifră ce reprezintă 27% din totalul morților violente. Dintre acestea, 79% preferă să se spânzure. Majoritatea sinucigașilor au fost bărbați – 82%. Metodele preferate de femei sunt: înghiţirea de substanţe toxice, precipitarea (aruncarea de la înălțime) şi spânzurarea. Lunile în care își pun capăt zilele românii sunt, în general, vara: mai, iunie, iulie și august. Un psihiatru a explicat și de ce multe dintre sinucideri au loc în lunile călduroase: „Canicula favorizează comportamentele impulsive, comportamentele explozive. Întâi fac și apoi mă gândesc, asta înseamnă”.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: