Evenimentul Zilei > International > SPANIA. Autoritățile au arestat 51 de OFICIALI de rang înalt, acuzați de CORUPȚIE
SPANIA. Autoritățile au arestat 51 de OFICIALI de rang înalt, acuzați de CORUPȚIE

SPANIA. Autoritățile au arestat 51 de OFICIALI de rang înalt, acuzați de CORUPȚIE

Autoritățile spaniole au arestat 51 de oficiali de rang înalt, într-un raid anticorupție. La o zi după ce premierul Mariano Rajoy a încercat să minimalizeze nivelul corupției din Spania, membri ai partidului său se numără printre cei arestați.

Zeci de oficiali publici, birocrați și oameni de afaceri au fost arestați în toată Spania ca urmare a unei anchete ample privind corupția, la doar o zi după ce Rajoy a declarat că acest fenomen nu este unul la scară largă în țara sa.

Prim-ministrul încerca să sublinieze că fenomenul este reprezentat de doar câteva incidente izolate, care nu caracterizează Spania în mod cert. „Nu este același lucru ca și când ar fi vorba despre 46 de milioane de oameni, nici despre toată Spania”, a explicat el.

La mai puțin de 24 de ore după această declarație, 51 de persoane, printre care membri ai partidului de guvernământ Partidul Poporului (PP) au fost arestați pentru că făceau parte dintr-o rețea de corpuție, care implica mai multe contracte în valoare toală de 250 milioane de euro, a anunțat biroul procurorului.

Investigația s-a concentrat pe regiunile Madrid, Murcia, Leon și Valencia, a anunțat procuratura. „Înțelegerile secrete între consilierii locali și funcționarii publici, cu constructorii și companiile din domeniul energiei, ca și corupția unor funcționari la nivel mediu și din companii-cheie, au ajutat la încheierea unor contracte de 250 de milioane de euro, în ultimii doi ani”.

Printre cei arestați se numără Francisco Granados, un fost oficial de rang înalt din PP, din regiunea Madrid, care a demisionat în februarie, după o dezvăluire că are cel puțin 1,5 milioane de euro într-un cont bancar din Elveția. Cel puțin șase primari din regiunea Madrid au fost, de asemenea, arestați. Acuzațiile ce i se aduc se referă la spălare de bani, deturnare de fonduri și trafic de influență.  Partidul premierului a încercat, luni, să adopte o linie dură contra corupției și a precizat: „PP este indignat și respinge orice formă de corupție. Orice membru implicat în aceste arestări va fi imediat suspendat din partid”, a precizat un purtător de cuvânt. Același anunț l-a făcut și Partidul Socialist, luni.

Raidul este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri care au afectat politicienii și bancherii spanioli. O anchetă privind utilizarea frauduloasă a cardurilor de credit de către 80 de oficiali, în legătură cu banca numită Caja Madrid, în ultimele săptămâni.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: