Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Soros le declară război lui Trump și Xi de la Davos! Plusează încă un miliard de dolari!
Soros le declară război lui Trump și Xi de la Davos! Plusează încă un miliard de dolari!

Soros le declară război lui Trump și Xi de la Davos! Plusează încă un miliard de dolari!

Controversatul miliardar George Soros nu se dezminte. După ce a declarat într-un interviu că e “un fel de Dumnezeu”, acum visează că a devenit o superputere mondială de anvergura Statelor Unite, a Rusiei și a Chinei. Într-un discurs susținut la un dineu privat organizat în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, Soros i-a criticat atât pe Donald Trump și Vladimir Putin, cât și pe liderul chinez Xi Jinping, declarând practic război „adevăraților dictatori și celor care visează să devină”.

Nu-l luați în râs. E adevărat, Soros nu are rachete nucleare și armate la dispoziție, dar puterea pungii sale este cu adevărat înfricoșătoare.

Experiența ultimilor ani m-a învățat să ascult cu mare atenție ce are de spus George Soros. Nu de alta, dar, în mod misterios, multe dintre ideile pe care le emite devin realitate în cele mai neașteptate locuri din lume. Și asta nu numai pentru că Soros are un aparat mondial de propagandă și presiune, ci pentru că elitele mondiale (cel puțin în Occident) par efectiv subjugate de ideile sale. N-am să creez o nouă „teorie a conspirației” despre mecanismele oculte care transpun în realitate ideile lui Soros, v–am vorbit despre toate aceste lucruri doar pentru a vă convinge să-i citiți cu atenție gândurile.

 

Soros crede că umanitatea este într-un moment de cotitură. „Trăim un moment de transformare istoric. Supraviețuirea societăților deschise este în pericol și avem de înfruntat o criză și mai mare- schimbările climatice”, le-a spus miliardarul participanților la Forumul economic mondial de la Davos. De unde vine amenințarea? În primul rând, de la liderii de anvergură internațională care refuză să se supună viziunilor sale. Soros se declară mâhnit că cele mai puternice țări ale lumii au încăput “în mâinile unor adevărați dictatori sau a unora care visează să devină și că  numărul conducătorilor autoritari continuă să crească”. Soros nu a vorbit numai de lideri precum Trump în SUA, Vladimir Putin în Rusia și Xi Jinping în China, ci și despre premierul indian Narendra Modi, pe care l-a acuzat că impune “un stat naționalist hindus”.

Ca să combată această recrudescență a “autoritarismului”, Soros umblă din nou la carnetul de cecuri. Mai précis, a anunțat că va dona un miliard de dolari pentru cel mai important proiect al vieții sale, o platformă internațională de predare și cercetare a Open Soviety, la care universitățile existente din întreaga lume se vor putea alătura. Scopul ar fi ca lumina progresismului  să ajungă în „locuri care au nevoie de educație de înaltă calitate pentru  a servi populații neglijate”, cum ar fi refugiații, prizonierii, romii și popoarele strămutate forțat, precum minoritatea musulmană Rohingya din Myanmar.

Din punctul meu de vedere, e vorba de o investiție majoră, pe termen lung, care va întări și mai tare controlul progresist asupra mediului universitar din întreaga lume, ca să nu mai vorbim de creșterea exponențială a numărului de studii, dizertații și articole științifice care vor proslăvi umanismul progresiștilor și vor denunța pe oricine îndrăznește să ridice obiecții. Nici George Soros nu se așteaptă, însă, la efecte majore pe termen scurt, deși recunoaște că anul 2020 este crucial, mai ales din perspectiva alegerilor din Statele Unite.

Ce speranțe își face George Soros că  inamicul său Donald Trump va pierde Casa Albă? Citiți cu mare atenție! „Trump (…) a reușit să supraîncălzească o economie deja plină de viață. O economie supraîncălzită nu poate fi menținută prea mult timp la punctul de fierbere. (…) „Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat aproape de alegeri, și-ar fi asigurat un nou mandat. Problema lui este că alegerile sunt încă la 10 luni distanță și, într-o situație revoluționară, acest interval este cât o viață întreagă”.

Cu alte cuvinte, aș traduce eu, SUA vor avea de înfruntat, absolut întâmplător, niște probleme economice importante dacă susținerea pentru Trump nu se diminuează rapid în următoarele luni. Asta ca să nu mai vorbim de spriinul pe care Soros și aliații săi plini de bani îl vor acorda oricărui candidat democrat capabil să-l învingă pe „narcisist”.

În ceea ce-l priește pe liderul chinez Xi, George Soros vorbește exact ca Ion Iliescu, dacă vă mai amintiți celebra frază despre idealurile comunismului. Astfel, potrivit miliardarului american, Xi s-a rupt de tradiția Partidului Comunist, concentrând toată puterea în jurul său. „A devenit un dictator imediat ce a câștigat suficientă forță”, s-a plâns Soros care a avertizat că liderul chinez căută să pună în aplicare „un nou tip de sistem autoritar și un nou tip de ființă umană care este dispusă să renunțe la autonomia personală”. Eu credeam că toate acestea sunt trăsături esențiale ale comunismului, dar Soros pare să fie de părere că ar fi exclusiv vina lui Xi, nicidecum a ideologiei…

Deși vorbele lui Soros au, fără îndoială, o mare influență asupra liderilor occidentali, planurile sale legate de societatea deschisă planetară trebuie să treacă un test important- alegerile din fiecare țară. Iar aici, George Soros are o mare problemă. Trump a câștigat în SUA în pofida milioanelor de dolari donate de Soros lui Hillary Clinton, Brexit-ul a devenit realitate (în pofida eforturilor sale financiare). Și toate aceste înrângeri nu par a fi decât începutul. Și delirul progresist al amicilor lui Soros aflați la putere în Franța, Italia sau Suedia s-ar putea încheia lamentabil cu prima ocazie când alegătorii vor fi chemați la urne.