Dezbaterile parlamentare ar trebui să înceapă săptămâna viitoare, dar decizia finală asupra legii va fi dată după alegerile din 8 aprilie, conform vicepreședintelui Fidesz, Gergely Gulyas, citat de Daily News Hungary.

 

 

Cele două partide, care controlează 131 din 199 de locuri în Adunarea Națională, nu dețin numărul necesar de voturi pentru a trece pasajele legate de securitatea națională din pachetul legislativ. Pentru acestea, este nevoie de o majoritate de două treimi.

 

Acum câteva zile, același lider Fidesz spunea că pachetul legislativ este supusu unor „atacuri internaționale”, având în vedere că opoziția stângistă este „pro-migrație”, iar Jobbik (extrema dreaptă) „și-a schimbat brusc poziția” asupra problemei.

 

Astfel, KDNP și Fidesz „se întorc către electorat”, urmând ca Parlamentul să decidă soarta legislației după alegeri.

Proiectul în cauză reprezintă o variantă înăsprită a textului anunţat la jumătatea lunii trecute şi care prevede, între altele, impozitarea cu 25% a finanţărilor externe primite de acele ONG-uri care ar susţine imigraţia ilegală, potrivit agerpres.ro

Mai mult, proiectul vizează și interdicţii de acces pentru străinii bănuiţi că ar favoriza intrarea în Ungaria a solicitanţilor de azil. O altă prevedere se referă la posibilitatea de a le interzice cetăţenilor ungari să se apropie de zonele de graniţă.

Documentul conţine şi o dispoziţie nouă, obligaţia ca ONG-urile să accepte o „verificare" din partea serviciilor de securitate ale ţării, înainte de a fi autorizate să funcţioneze.

 

Un lider al Creștin Democraților, Peter Harrach, a afirmat că formațiunile aflate la guvernare „înfruntă alegerile cu un calm al adevăratelor reușite”. Scopul lor declarat este să țină Ungaria în siguranță, așa cum este acum, „spre deosebire de anumite orașe europene”. Acest lucru include și protecția în fața lui Soros.