Ministrul Sănătății, Sorin Pintea, a declarat, astăzi, la Techirghiol, că Spitalul Regional Constanța va fi construit în baza unui acord între guvernul român și cel turc, în urma înțelegerii din toamna anului trecut când premierul Viorica Dăncilă a fost primită de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. “S-au făcut pași importanți de atunci. S-a promovat, în guvern, un memorandum prin care se aprobă construcția Spitalului Regional Constanța în colaborare cu partea turcă. Partea turcă a trimis un acord de colaborare pe acest spital, pe care ministerul Sănătății l-a gestionat și a fost trimis Ministerului Afacerilor Externe  pentru acordul părții turce”,  a explicat Sorina Pintea.

 

Potrivit ministrului Sănătății, luni, la guvern a avut loc o ultimă discuție între premierul Viorica Dăncilă, ministrul Eugen Teodorovici și președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, discuție în care s-au statuat exact termenii prin care acest spital regional se va construi în Constanța. “Convingerea mea este că va fi unul din primele spitalele regionale, gata”, a spus Sorina Pintea. În vara lui 2018, la Constanța, în prezența Sorinei Pintea, a autorităților județene că își asumă construirea până în 2020, numindu-se “responsabil pe tema spital regional Constanța”. Termenul nu va putea fi respectat pentru că mai sunt pași de făcut.

 

“Important este că s-a găsit modalitatea de construcție prin acest acord între guverne, există și soluția de finanțare. Ieri am avut o discuție cu boardul BERD-ului. Așteptăm acordul acesta, guvern-guvern. Pentru că în aceste condiții nu mai este nevoie să parcurgi toate aceste  etape de proceduri pe care le parcurgem noi cu spitalele regionale pe care le vom finanța din fonduri europene și lucrurile se vor desfășura mult mai repede. Domnul Teodorovici a promis și se va ține de cuvânt. A spus că nu vine la Constanța până nu are totul concret și pornit”, a precizat Sorina Pintea.

 

Potrivit unor surse din administrație, valoarea investiției Spital Regional Constanța ar fi de cel puțin 270 milioane de euro, banii fiind alocați de guvernele român și turc. Ministrul Sănătății a venit cu explicații și despre celelalte spitale regionale. “Spitalul regional Constanța este pe listă, dar prin programul de guvernare PSD și-a asumat construcția a opt spitale regionale. Trei dintre aceste spitale vor fi finanțate cu fonduri europene. Și, contrar celor spuse în spațiul public, aceste spitale se vor face. Vorbim de 20 de ani despre spitalele regionale dar primii pași concreți s-au făcut în octombrie 2017 când primul teren a fost trecut în administrarea Ministerului Sănătății. Și de acolo, toate studiile de fezabilitate”.

 

Te-ar putea interesa și: