Sorina Matei: PSD, ziua care i-a schimbat istoria. Distrugerea "centrului imaculat"

Sorina Matei: PSD, ziua care i-a schimbat istoria. Distrugerea "centrului imaculat"

Jurnalista Sorina Matei, aminteşte, pe blogul personal, cum s-a făcut distrugerea a ceea ce s-a numit "centrul imaculat" din PSD, de pe când Adrian Năstase era la putere, cerc în care "intangibilii" dictau, "totul în România": "banul, forța politică și hotărârea finală. Nimeni și nimic n-a trecut peste el. Niciodată. Niciodată până mai ieri..."

"Centrul imaculat", "intangibilii" s-au prăbușit odată cu Adrian Năstase, dar doar după pierderea alegerilor, explică Sorina Matei, pe blog, făcând trimitere la mărturisirile unui baron local, pe care în urmă cu 11 ani, în timpul unei anchete jurnalistice, l-a intervievat după multe tergiversări.

"Sorina, tu crezi că eu nu știu? Știm toți ce se întâmplă. Trec noaptea cisternele de la Rafo pe aici, pe la mine trec. Crezi că pot să le opresc? Știi ce comenzi dă Dana Năstase? Știi ce face Bittner? Tu crezi că eu pot să mă lupt cu așa ceva? Ăsta-i centrul imaculat, ăștia-s intangibilii. Au tot: Poliție, Parchet, Gardă, servicii, absolut tot! Când mă duc în Kiseleff trebuie să luăm toți poziția ghiocelului, altfel ne execută. Ce nu înțelege e că, până la urmă, noi îl facem președinte, noi aducem voturi, de noi depinde, voturile nu se cară în cisternele de la Rafo Onești".

"În 2004, cu alegeri locale, parlamentare și prezidențiale la ușă, cu baroni tot mai nemulțumiți care i se plângeau constant lui Ion Iliescu, cu feude puternice tot mai sedimentate, cu un Dan Voiculescu oscilant, Adrian Năstase a luat decizia de a-și descentraliza partidul. "Centrul imaculat" a acceptat ideea că șurubul în care ținea strâns, închistat, PSD-ul, cu o comandă unică de putere, trebuie să devină tot mai moale. Așa se face că, baronii, aleși pe sprânceană, au fost aduși în forurile decizionale ale PSD. Dar era prea târziu. Mulți îl urau deja cu sinceritate pe Adrian Năstase. Încă minimum 5 ani la Cotroceni, cu o Constituție doar pentru el croită, era totuși prea mult și pentru ei. Totul se putea transforma, din nou, într-un coșmar și nimeni nu-și mai dorea asta. Ca o paranteză fie spus, ciudat este că nici acum, după un deceniu, n-au reușit să ajungă la o concluzie comună: a fost bine sau nu că Năstase a descentralizat PSD?!", scrie Sorina Matei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea atrage atenţia că acum, "odată cu reținerea și încătușarea lui Mircea Cosma și cererea de arestare pentru fiul său, Vlad Cosma, deja s-a intrat într-o cu totul altă etapă". "De ieri, "centrul imaculat", de neatins, "intangibilii", primul cerc intim și real de putere al lui Victor Ponta nu mai există. Invincibilitatea, omnipotența și atotputernicia au avut zgomot de cătușe. Așa, s-a schimbat total cursul istoriei social-democrate", subliniază jurnalista. Citeşte pe larg AICI cum s-a ajuns la distrugerea "centrul imaculat" şi cum "intangibilii" a lui Victor Ponta au început, pe rând, să se prăbușească.