Potrivit sondajului lansat acum cinci zile, 58,22% dintre repondenți au precizat că pentru ei contează religia viitorului președinte, în timp ce 39,81% au precizat că acest lucru nu contează în preferințele lor electorale pentru Palatul Cotroceni.

Sondajul online a fost lansat în contextul în care promovarea candidaţilor pentru funcţia de la Cotroceni a intrat în linie dreaptă, iar una dintre liniile de profil prezidenţial care au fost aduse în discuţie în spaţiul public în ultima perioadă a ţinut de religia pe care o va avea viitorul preşedinte. Astfel, se pare că pentru mare parte din electoratul român faptul că liberalul Klaus Iohannis este de religie luterană va avea un cuvânt greu de spus.

Discuția privind religia prezidențiabililor a pornit de la un discurs al premierului Victor Ponta, care a declarat că „nu e nimic de reproşat (lui Klaus Iohannis – n.r.) că e etnic german şi că nu e nimic rău că e protestant, dar nu vreau să mă acuze nimeni sau să-mi spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta şi cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”.

În replică, Iohannis a ripostat dur, precizând că prin invocarea religiei sale “este o încercare penibilă de atac de campanie”.

Te-ar putea interesa și: