La doar câteva săptămâni de la înfiinţare, Partidul Mişcarea Populară (PMP) care se doreşte a fi continuatorul proiectelor lui Traian Băsescu, a ajuns la o intenţie de vot de 10%, arată un sondaj IRES, realizat între 24 şi 28 februarie. Practic, PMP are aceeaşi intenţie de vot ca a Partidului Democrat Liberal.
Potrivit aceluiaşi sondaj, 41% dintre respondenţi au afirmat că vor vota cu USD la alegerile europarlamentare. La jumătate din intenţia de vot a Uniunii Social-Democrate se află PNL, cu 20%. În Parlamentul European ar urma să intre şi UDMR, care ar obţine 5%, şi PP-DD, cotat la fel.
Sub pragul electoral se află PRM, situat la 3% şi Partidul Forţa Civică, la 4%.

Românii au mai multă încredere în Băsescu decât în Antonescu
Aflat pe final de mandat, preşedintele Traian Băsescu are un grad de încredere de 28%, în timp ce prezidenţiabilul PNL, Crin Antonescu, înregistrează o cotă de încredere de doar 15%.

Potrivit sondajului IRES, 28% dintre respondenţi au afirmat că au multă şi foarte multă încredere în Traian Băsescu, iar 69% puţină sau foarte puţină încredere în actualul şef al statului.

În premierul Victor Ponta, 37% dintre respondenţi au afirmat că au multă şi foarte multă încredere, iar 62% puţină sau foarte puţină încredere.

În ceea ce îl priveşte pe un alt potenţial prezidenţiabil, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, 44% au declarat că au multă şi foarte multă încredere, iar 53% puţină sau foarte puţină încredere.
În fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţialele din acest an din partea USD, 49% dintre respondenţi au răspuns că au multă şi foarte multă încredere şi 51% – puţină sau foarte puţină încredere.

Sondajul IRES a fost realizat pe 24 şi 28 februarie 2014, pe un eşantion de 1.223 subiecţi şi cu o marjă de eroare de +/- 2,9%.
Şi MRU l-ar bate pe preşedintele PNL
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu ar câştiga detaşat alegerile prezidenţiale în faţa actualului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, potrivit sondajului de opinie realizat de IRES. În contextul în care a fost realizat recent, pe 24 şi 28 februarie, specialiştii susţin că factorul emoţional joacă un rol important în brusca ascensiune a fostului premier.
Astfel, la întrebarea: "Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale ar intra Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu cu cine aţi vota?", 71% dintre respondenţi au afirmat C.P. Tăriceanu şi doar 29%- Crin Antonescu. Tăriceanu ar fi preferat şi în cazul în care ar intra în turul doi cu Victor Ponta: 52% au răspuns că l-ar vota pe fostul premier şi 48% pe Ponta. Într-o confruntare între Crin Antonescu şi Mihai Răzvan Ungureanu, Antonescu ar obţine 44% şi MRU- 56%.


CITIŢI ŞI:

  • SONDAJ IRES. Intenție de vot: PMP, la egalitate cu PDL: 10%