Evenimentul Zilei > Politica > SONDAJ INSCOP. Ce spun românii despre REFUGIAȚII care ar urma să ajungă în România
SONDAJ INSCOP. Ce spun românii despre REFUGIAȚII care ar urma să ajungă în România

SONDAJ INSCOP. Ce spun românii despre REFUGIAȚII care ar urma să ajungă în România

Mai mult de jumătate dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi şi că aceştia nu ar trebui să se stabilească în România, arată un sondaj realizat de INSCOP. Sondajul a fost realizat în perioada 10-15 septembrie, pe un eșantion de 1.085 de persoane și are o eroare de 3%.

 56,2% dintre respondenţi au spus că România nu ar trebui să primească refugiaţi, în timp ce 35,5% cred că ar trebui să primească, iar 8,3% au ales varianta "nu ştiu sau nu răspund".

Dintre cei care cred că România trebuie să primească refugiaţi, 82,1% consideră că ţara noastră trebuie să stabilească singură cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun că ar trebui primit numărul de refugiaţi cerut de UE, în timp ce procentul non-răspunsurilor a fost de 3,3%.

Potrivit sondajului, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România, în timp ce 65,3% susţin contrariul. În această chestiune, procentul non-răspunsurilor a fost de 8,2%.

Barometrul arată că 95,8% dintre români declară că au auzit de criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu, 2,2% că nu au auzit despre această situaţie, iar 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

41,7% dintre respondenţi cred că refugiaţii adunaţi la graniţele UE au plecat din ţările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa. 23,3% sunt de părere că este vorba de imigranţi care vin spre vechiul continent din cauza sărăciei din zonele lor de origine. 5,9% cred că imigranţii sunt, în primul rând, persoane care ar prefera să trăiască în UE, iar 5,7% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

Sondajul mai relevă că 29,5% dintre respondenţi sunt de acord că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru imigranţii din Orientul Mijlociu în mare şi foarte mare măsură, în timp ce 22,5% au ales varianta "nici în mică nici în mare măsură", 37% "în mică şi foarte mică măsură", iar 11% "nu ştiu sau nu răspund".

De asemenea, 23,9% dintre români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de destinaţie pentru imigranţi, 21,8% au optat pentru varianta "nici în mică nici în mare măsură", 44,3% pentru "în mică şi foarte mică măsură", iar 10% nu ştiu sau nu răspund.

24,4% dintre români ar fi de acord cu stabilirea refugiaţilor în localitatea lor, 67,1% şi-au exprimat dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 8,5%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 10-15 septembrie. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%.
 

Consiliu JAI, astăzi, la Bruxelles

 

Vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea participă astăzi la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne pe tema migraţiei,  la Bruxelles.

Oprea va susţine mandatul încredinţat de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta conform căruia ''România îşi manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii" (în total 1785).

''În cazul în care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate faţă de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) România va vota negativ'', se precizează într-un comunicat transmis de MAI.