Evenimentul Zilei > Politica > Bombă detonată în noul sondaj al BCS privind alegerile europarlamentare. Pe primul loc, un politician controversat
Bombă detonată în noul sondaj al BCS privind alegerile europarlamentare. Pe primul loc, un politician controversat

Bombă detonată în noul sondaj al BCS privind alegerile europarlamentare. Pe primul loc, un politician controversat

Noul sondaj al BCS privind alegerile europarlamentare prezintă noi suprize. Primii trei clasați, conform sondajului, sunt trei nume controversate ale politicii românești. Vești proaste pentru partidele mari.

Unul dintre cele mai noi sondaje privind alegerile europarlamentare lansează noi surprize. Ultimele date de la Biroul de Cercetări Sociale demonstrează că Traian Băsescu este, în viziunea românilor, cel care ar reprezenta cel mai bine România la Bruxelles. 

Sondajul acesta a apărut cu doar câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare, Traian Băsescu fiind considerat de români cel mai în măsură să reprezinte țara la Bruxelles. Fostul președinte este urmat de liderul PLUS, Dacian Cioloș, cu puțin peste 12%, iar comisarul european Corina Crețu, recent trecută de la PSD la ProRomânia, se află pe locul al treilea cu mai bine de 11 procente.

În cazul celor de la PSD, Ecaterina Andronescu conduce topul pentru europarlamentare, cu aproape 8 procente în sondaje. Ministrul Educației este urmat de către Rovana Plumb, cu mai puțin de 5% și de reprezentanta ALDE la Bruxelles, Norica Nicolai, cu aproape 4 procente. 

La polul opus se află președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu puțin peste 1%. Încrederea românilor nu este mai mare în Klaus Iohannis, dacă șeful statului ar candida la europarlamentare. Iohannis are în sondaje doar 1,1%, însă liderul PRO România, Victor Ponta, este preferat de doar 1% dintre români pentru o eventuală candidatură la ocuparea unui scaun de europarlamentar.

Sondajul BCS a fost realizat în perioada 9-16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1.106 persoane cu o eroare statistică de +/-3%. Interviurile au fost realizate în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării.