Evenimentul Zilei > Politica > Sondaj Avangarde: Românii vor 300 de parlamentari şi renunţarea la imunitate
Sondaj Avangarde: Românii vor 300 de parlamentari şi renunţarea la imunitate

Sondaj Avangarde: Românii vor 300 de parlamentari şi renunţarea la imunitate

Potrivit unui sondaj Avangarde, efectuat între 6 şi 12 decembrie, 80% din cei chestionaţi doresc ca, în cazul organizării unor alegeri anticipate, să fie respectat referendumul din 2009, când s-a decis reducerea numărului de parlamentari la 300.

Doar 6% au apreciat că referendumul nu trebuie respectat, iar 14% nu au putut aprecia. Sondajul mai arată că 68% din respondenţi consideră că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României a fost un lucru bun. Avangarde a întrebat dacă parlamentarii ar trebui să beneficieze de imunitate la reţinere, arestare sau percheziţie, iar 75% din respondenţi au spus „Nu”, 12% fiind de acord cu imunitatea, iar 13% nu au putut aprecia.

Ponta nu trebuie să demisioneze

În ceea ce priveşte votul din diaspora, 31% din cei chestionaţi au declarat că premierul Ponta este „principalul vinovat” pentru problemele apărute, 17% au indicat BEC, 6% – MAE, iar 3% – Opoziţia. Circa 71% din respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre modul în care a fost organizat, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, votul în diaspora. Sondajul Avangarde arată că, deşi 56% din populaţie nu are încredere în actualul Guvern, faţă de 31% care au încredere, majoritatea nu doreşte nici demisia lui Ponta, nici alegeri anticipate. Astfel, la întrebarea dacă Ponta ar trebui să demisioneze, 46% spun „Nu”, 39% răspund afirmativ, iar 15% nu pot aprecia. La întrebarea dacă ar fi de acord cu alegerile anticipate, 46% din cei chestionaţi de acest institut răspund negativ, 38% spun „Da”, iar 16% nu pot aprecia. În clasamentul instituţiilor în care populaţia are cea mai mare încredere, domină Pompierii, în care are încredere multă şi foarte multă circa 90% din populaţie. Biserica se află abia pe locul doi, cu o încredere de 63%, în timp ce DNA se află pe poziţia a treia, cu o rată a încrederii de 59%.

În ceea ce priveşte personalităţile politice care se bucură de cea mai mare încredere, pe primul loc se află acum Klaus Iohannis – 71% din cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună. Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află la egalitate, cu 39% opinii favorabile.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: