Evenimentul Zilei > Politica > Sondaj Avangarde: O majoritate zdrobitoare vrea Parlament cu doar 300 de deputaţi şi renunţarea la imunitatea aleşilor
Sondaj Avangarde: O majoritate zdrobitoare vrea Parlament cu doar 300 de deputaţi şi renunţarea la imunitatea aleşilor

Sondaj Avangarde: O majoritate zdrobitoare vrea Parlament cu doar 300 de deputaţi şi renunţarea la imunitatea aleşilor

Potrivit unui sondaj Avangarde, efectuat între 6 şi 12 decembrie, 80% din cei chestionaţi doresc ca, în cazul organizării unor alegeri anticipate, să fie respectat referendumul din 2009, când s-a decis reducerea numărului de parlamentari la 300. Doar 6% au apreciat că referendumul nu trebuie respectat, iar 14% nu au putut aprecia. Sondajul mai arată că 68% din respondenţi consideră că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României a fost un lucru bun.

Avangarde a întrebat dacă parlamentari ar trebui să beneficieze de imunitate la reţinere, arestare sau percheziţie, iar 75% din respondenţi au spus "Nu", 12% fiind de acord cu imunitatea, iar 13% nu au putut aprecia.

În ceea ce priveşte votul din diaspora, 31% din cei chestionaţi au declarat că premierul Ponta este "principalul vinovat" pentru problemele apărute, 17% au indicat BEC, 6% – MAE, iar 3% – Opoziţia. Circa 71% din respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre modul în care a fost organizat, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, votul în diaspora. Doar 17% au o opinie bună şi foarte bună despre acea situaţie din 16 noiembrie.

Sondajul Avangarde arată că, deşi 56% din populaţie nu are încredere în actualul Guvern, faţă de 31% care au încredere, majoritatea nu doreşte nici demisia lui Ponta, nici alegeri anticipate. Astfel, la întrebarea dacă Ponta ar trebui să demisioneze, 46% spun "Nu", 39% răspund afirmativ, iar 15% nu pot aprecia. La întrebarea dacă ar fi de acord cu alegerile anticipate, 46% din cei chestionaţi de acest institut răspund negativ, 38% spun "Da", iar 16% nu pot aprecia.

În clasamentul instituţiilor în care populaţia are cea mai mare încredere, domină Pompierii, în care are încredere multă şi foarte multă circa 90% din populaţie. Biserica se află abia pe locul doi, cu o încredere de 63%, în timp ce DNA se află pe poziţia a treia, cu o rată a încrederii de 59%.

În ceea ce priveşte personalităţile politice care se bucură de cea mai mare încredere, pe primul loc se află acum Klaus Iohannis – 71% din cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună. Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află la egalitate, cu 39% opinii favorabile, Monica Macovei fiind pe locul patru – 38% din cei chestionaţi având o opinie bună sau foarte bună.

Sondajul Avangarde a fost efectuat la domciliul respondenţilor, volumul eşantionului fiind de 850 de persoane. Marja de eroare este de 3,36%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.