Soldaţi germani, decoraţi cu noua Cruce de Fier

Soldaţi germani, decoraţi cu noua Cruce de Fier

O versiune nouă a decoraţiei Crucea de Fier - acordată soldaţilor germani încă din 1813, însă retrasă după al Doilea Război Mondial - a fost acordată, ieri, celor patru ofiţeri, care şi-au salvat mai mulţi camarazi şi copii în urma unui atac sinucigaş cu bombă în nordul Aganistanului, scrie ediţia electronică a publicaţiei britanice The Times.

"În vizitele mele în Afganistan am observat condiţiile în care aceşti bărbaţi îşi servesc ţara", a spus cancelarul german, Angela Merkel, la ceremonia de decorare, la care a luat parte elita militară a ţării. Decoraţia pentru curaj - cunoscută sub numele de Crucea de Onoare, deşi are aceeaşi formă ca fosta Cruce de Fier - marchează un nou început în felul în care Germania vrea să fie văzută.

Până acum, germanii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să evite impresia că soldaţii săi îşi doresc să lupte. Mai mult, după al Doilea Război Mondial, constituţia intezicea armatei vest-germană să participe la misiuni de luptă în afara graniţelor, singurele medalii care erau oferite fiind cele pentru serviciu foarte bun şi îndelungat.

Războiul, subiect tabu în Germania

Ne puteți urmări și pe Google News

După unificarea Germaniei, guvernele şi-au dat seama că ţara nu mai poate evita misiunile internaţionale de menţinere a păcii. Cei patru ofiţeri care au primit ieri Crucea de Onoare au sărit în ajutorul unui vehicul de patrulare german, după ce acesta a fost atacat de un atacator sinucigaş, în 20 octombrie 2008. Doi soldaţi au murit în atac, iar alţi doi au fost răniţi, alături de mai mulţi civili. Incidentul a avut loc la doar zece zile după ce decoraţia a fost introdusă.

Cu toate acestea guvernul german rămâne pe o poziţie detaşată faţă de eforturile militare, cuvântul "război" fiind evitat când vine vorba de situaţia din Afganistan. Motivul este simplu: cancelarul social-democrat, Gerhard Schroder, a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile generale, după ce s-a opus planului de război al lui George W. Bush în Irak, mobilizând pacifiştii şi socialiştii germani.

Pe de altă parte, după amplificarea campaniei din Afganistan, Merkel îşi vede postul ameninţat în alegerile, care vor avea loc în septembrie. Astfel, eroii armatei germane sunt din nou recunoscuţi, cel puţin atât timp cât îşi aduc aminte să pomenească despre război.