Evenimentul Zilei > Justitie > Șoferița din Hârlău care a accidentat mortal o fetiță, condamnată doar pentru conducere fără permis
Șoferița din Hârlău care a accidentat mortal o fetiță, condamnată doar pentru conducere fără permis

Șoferița din Hârlău care a accidentat mortal o fetiță, condamnată doar pentru conducere fără permis

Decizie în cazul șoferiței din Hârlău care a ucis o fetiță de patru ani. Femeia a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că șofa fără permis, însă nici vorbă despre uciderea fetiței de 4 ani. Anchetatorii au clasat uciderea din culpă deoarece s-a apreciat că nu ar fi putut evita accidentul. Clasarea infracțiunii de ucidere din culpă a fost contestată de Adrian Cuculis, avocatul familiei.

Tragedia s-a produs pe 1 iunie. Aflată în Hârlău, Mariana Coșofreț a fost sunată de o rudă a soțului, care i-a comunicat că un unchi din Scobinți se spânzurase. Deși nu avea permis, Coșofreț s-a urcat la volanul mașinii soțului său, plecând spre satul Sticlăria. Ajunsă aici, a văzut pe stradă un grup de copii jucându-se.

S-a suit la volan fără să aibă permis și a produs o tragedie

A claxonat, pentru a-i avertiza să se îndepărteze și a mers mai departe, fără a reduce viteza, întrucât copiii se retrăseseră pe marginea drumului. Când însă mașina lui Coșofreț a ajuns în dreptul unui taxi oprit pe sensul contrar, din spatele acestuia a ieșit în alergare o fetiță, de doar 4 ani.

Șoferița nu a reușit să evite accidentul și a acroșat-o. Fetița a fost urcată de părinți într-o mașină, plecând în întâmpinarea ambulanței. Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic.

La testarea cu aparatul Dräger, s-a constatat că șoferița nu consumase alcool. Ancheta a scos-o din culpă pe Coșofreț. Fetița ieșise brusc în fața mașinii sale, la o distanță de doar 11 metri.

Pentru ce a fost trimisă în judecată

Mașina condusă de Coșofreț avea o viteză de 50 km/h, în limita maximă permisă. Pentru a putea evita accidentul ar fi trebuit să aibă doar 25 km/h.

„Prin prisma conduitei preventive, conducătoarea auto ar fi trebuit să reducă consistent viteza de deplasare, atunci când a observat copiii care se jucau în carosabil, însă conduita preventivă nu are caracter de lege putând sau nu, a fi adoptată de către conducătorii auto. Cauza producerii accidentului a constituit-o angajarea minorei în traversare, prin loc nepermis și fără asigurare”, au conchis anchetatorii.

În schimb, Coșofreț a fost trimisă în judecată pentru conducere fără permis. Tânăra și-a recunoscut fapta, beneficiind astfel de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. În loc de 5 ani de închisoare, cât este limita maximă pentru infracțiunea comisă, ea putea primi o pedeapsă de maxim 3 ani și 4 luni.