Evenimentul Zilei > Politica > Social-democrații au uitat de Rezoluția de integritate. PSD, liber la funcții pentru cei anchetați
Social-democrații au uitat de Rezoluția de integritate. PSD, liber la funcții pentru cei anchetați

Social-democrații au uitat de Rezoluția de integritate. PSD, liber la funcții pentru cei anchetați

În urmă cu aproximatic șase luni social-democrații votau în unanimitate Rezoluția privind criteriile de integritate, rezoluție care prevede foarte clar ca persoanele care sunt anchetate nu pot ocupa funcții de conducere nici în partid și își pierd sprijinul politic. Cu doar o săptămâna înainte de Congresul extraordinar, președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat că vor putea candida inclusiv social-democraţii care nu sunt condamnaţi definitiv.

De altfel, în această situaţie se află însuşi Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la un an cu suspendare în Dosarul Referendumului.

”Nu cred în varianta în care se adoptă o grilă de criterii de integritate şi aia automat este pusă peste partid şi partidul nostru devine dintr-odată un partid e sfinţi. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva. (…) Avem legi, le punem în calculator şi calculatorul spune: ăla e condamnat, ăla e liber, ăla e condamnat la puşcărie, ăla… Aşa ceva nu se face. Trebuie să dăm şansa fiecărei organizaţii să aibă această şansă de a decide”, a spus Liviu Dragnea în cadrul Conferinței Județene de la Prahova. 
 
Rezoluția de integritate ar trebui introdusă în statut, moment în care ea devine obligatorie, însă liderii PSD nu mai sunt atât de siguri că își doresc acest lucru. 
 

Rezoluția a fost propusă chiar de premierul Victor Ponta, pe atunci președinte al PSD. 

"Consiliul Național a adoptat trei rezoluții, toate produc efecte politice imediat. Și a adoptat și o hotărâre care se referă la declanșarea alegerilor în toate structurile noastre locale, tineret, femei, pensionari, în așa fel încât în luna noiembrie să avem un congres la care să participe toți reprezentanții legitimi ai structurilor noastre", a precizat Ponta în martie. 
 
Tot atunci el preciza că rezoluția referitoare la cei cu probleme de corupție în PSD este una extrem de precisă.
 
"Având în vedere că îmi aparține, am fost foarte atent la tot ce înseamnă din punct de vedere nu doar politic, ci și juridic și, repet, din momentul adoptări sale de către Consiliul Național produce efecte politice, nu juridice, pentru că noi nu suntem instanțe de judecată. Dar, așa cum dl Valcov, din păcate o spun, s-a retras din funcția de ministru, dacă va fi orice altă situație din cele prevăzute în rezoluția adoptată de consiliu, evident că se va proceda în consecință", a completat președintele PSD.
 
Membrii PSD care fac parte din Guvern sau din conducerea Parlamentului își vor pierde funcția dacă sunt urmăriți penal în dosare de corupție, potrivit principiilor de integritate cuprinse într-o rezoluție adoptată vineri de Consiliul Național al PSD.
 
Conform rezoluției, membrii de partid arestați preventiv în cazuri de corupție își pierd automat funcția politică din PSD. Totodată, membrii de partid trimiși în judecată în cazuri de corupție își pierd funcția în care au fost numiți cu sprijinul PSD și sunt suspendați din funcția politică în care au fost aleși.
 
Potrivit documentului, membrii de partid condamnați în primă instanță pentru fapte de corupție își pierd automat funcția din partid și sunt suspendați din calitatea de membru de partid. Cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție își pierd calitatea de membru al PSD.
 
Consiliul National sustine urmatoarele reguli de integritate si responsabilitate politica, in cazul aparitiei unor acuzatii de coruptie asupra membrilor PSD:
 
1. Membrii de partid care devin inculpati in dosare de coruptie (la punerea in miscare a actiunii penale) isi pierd, dupa caz, functia de membru al Guvernului sau de conducere din Parlamentului Romaniei
2. Membrii de partid arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd, automat, functia politica din cadrul PSD
3. Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi
4. Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid
5. Membrii de partid condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat