Ea a murit luni la Spitalul afiliat al Universității Medicale Guizhou din orașul Tongren, dar purtător de cuvânt al spitalului a refuzat să ofere un motiv pentru decesul ei, informează CNN.

Studentă în anul trei la Colegiul Forerunner Guizhou, Wu avea o înălțime de 135 de centimetri și cântărea doar 21,6 kilograme, potrivit unui comunicat al guvernului municipal Tongren din octombrie. Ea a captat atenția națională în acea lună, când povestea ei a fost spusă în mass-media chinezească.

Ambii părinți ai lui Wu muriseră și locuia cu fratele ei mai mic, supraviețuind unui program de asigurări sociale de 300 de yuani (43,50 dolari) pe lună, potrivit declarației guvernamentale. Fratele ei avea o boală psihică, iar Wu a adoptat un stil de viață extrem de frugal pentru a economisi bani pentru a ajuta la îngrijirea lui.

În luna octombrie 2019, Wu a fost internat într-un spital local după ce picioarele i s-au umflat. Un medic a spus că valva inimii sale a fost grav afectată, iar operația corecțională ar costa peste 200.000 de yuani (29.000 de dolari).

Beijing Youth Daily Daily a anunțat că Wu a sărit în mod regulat micul dejun și pentru alte mese, a mâncat doar orez amestecat cu ardei iute pe care l-a pregătit acasă. Declarația guvernului a spus că a preluat dieta ca elevă de liceu.

După ce situația ei a șocat țara, o organizație caritabilă din Beijing a înființat o campanie de strângere de fonduri pentru Wu, care de atunci a strâns de peste trei ori suma necesară pentru operație.

În ciuda donațiilor, sănătatea lui Wu s-a deteriorat în acest an înainte de a muri luni, scrie Beijing Youth Daily.

Moartea lui Wu a stârnit furie în rândul utilizatorilor de rețele de socializare chineze și mulți s-au întrebat de ce țara nu ar fi putut face mai mult pentru a salva studentul.
„Este greu de imaginat că unii oameni încă nu au acces la alimente adecvate, chiar dacă este deja 2020”, a postat un utilizator pe Weibo, versiunea de Twitter a Chinei. „Pur și simplu nu pot înțelege munca de atenuare a sărăciei”, a scris un altul.

În 2015, președintele chinez Xi Jinping a anunțat un plan de eradicare a sărăciei și de a construi o „societate moderat prosperă” până la sfârșitul acelui an. China a trimis aproximativ 775.000 de oficiali ai partidului pentru a conduce campania anti-sărăcie.

China este a doua cea mai mare economie din lume, cu un PIB de 13,6 trilioane de dolari în 2018, conform estimărilor Băncii Mondiale. Cu toate acestea, dezvoltarea economică a țării a creat o mare inegalitate între mega-orașe, cum ar fi Beijing și Shanghai, și zonele rurale.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, China a trecut de la a fi moderat inegală în 1990 la una dintre cele mai inegale țări din lume.

John Donaldson, un expert în sărăcie și profesor asociat la Singapore Management University, a declarat pentru CNN, în aprilie, că, deși liderii locali par să fi luat sarcina în serios, există încă un drum lung pentru eradicarea sărăciei rurale pe termen lung.

La sfârșitul anului 2018, aproximativ 16,6 milioane de oameni trăiau în continuare sub pragul sărăciei din China, ceea ce este definit sub 2.300 de yuani (333 dolari) pe persoană, pe persoană, potrivit Biroului Național de Statistică al țării.