Evenimentul ZileiInternationalȘoc la Moscova! Siberia vrea cu Trump și-i întoarce spatele lui Putin

Șoc la Moscova! Siberia vrea cu Trump și-i întoarce spatele lui Putin

Șoc la Moscova! Siberia vrea cu Trump și-i întoarce spatele lui Putin
Ideea de a separa Siberia de Federația Rusă și de a anexa teritoriul său la Statele Unite ale Americii a cuprins mințile separatiștilor siberieni de multă vreme. Surprinzător, sau poate nu, aceștia găsesc sprijin puternic peste Ocean, scrie Pravda.

Mulți, dacă nu toți siberienii, ar putea crede au un nivel de trai slab doar pentru că trebuie să dea o mare parte din resursele lor naturale altor teritorii ale Federației Ruse. Momentan, nu este o idee foarte populară în Siberia, desigur, dar unii au încercat chiar să pună în aplicare o idee și mai îndrăzneazță: o Siberie independentă.

O întreagă mișcare a apărut în jurul acestei idei în ajunul recensământului recent al populației din Federația Rusă. Mișcarea promovează ideea de a statua naționalitatea celor care trăiesc în Siberia. Adică aceștia să fie siberieni și nu ruși. Evident, imediat, s-a format și un grup special pe. Membrii grupului consideră că Siberia ar trebui să devină independentă, ca mai apoi să devină parte integrantă a Statelor Unite ale Americii.

Inițiatorul mișcării, Vladimir Kiselyov, un locuitor în vârstă de 37 de ani al orașului Mezhdurechensk, consideră că Siberia trebuie să scape de jugul Moscovei.

„Referendumul va avea loc cu ajutorul administrației americane. SUA au experiență de succes în obținerea independenței. După referendum, Siberia va deveni o parte a teritoriului Statelor Unite, la fel ca și California și Alaska, chiar dacă erau colonii ruse în secolul al XIX-lea „, a spus Kiselyov.

Ideea își găsește adepți și în SUA. Zbigniew Brzezhinski, un cunoscut politician, a prezentat o astfel de teorie în timpul discursului său la Forumul politic din Yaroslavl: să se creeze o nouă comunitate de la Vancouver la Vladivostok. Culmea, se pare că America abordează obiectivul cu mare atenție șipoate oricând  începe să instruiască conducători meniți a administra noile teritorii.

Universitatea de Stat din Irkutsk a susținut recent un seminar cu participarea studenților din anul cinci al Departamentului Siberian pentru Management și Mișcarea Publică „Alternative Regionaliste la Siberia”. Viitorii au analizat plusurile și minusurile viitorului statului siberian, precum și riscurile pentru crearea și existența acestuia.

Aceasta nu este o glumă. Viitorii absolvenți care au ridicat această problematică sunt viitoarea elită a societății ruse. Pe de altă parte, Moscova spune că este foarte alarmant faptul că astfel de seminarii sunt organizate la o instituție de învățământ superior, a cărei administrație nu pare să-i pese prea mult de propaganda ideilor separatiste în rândul studenților săi.


Accesează: