Sondajele de opinie îl creditează pe Skvernelis cu a treia şansă în scrutinul prezidenţial de duminică, el reunind 17% din intenţiile de vot ale electoratului lituanian.

Al doilea tur de scrutin ar urma să se desfăşoare în 26 mai.

„Alegerile reprezintă o evaluare a activităţii acestui guvern şi a coaliţiei aflate la putere. Aşadar, dacă nu intru în turul doi, înseamnă că nu dispunem de încredere (din partea electoratului) pentru a ne continua activitatea”, a spus Saulius Skvernelis într-un interviu acordat Reuters.

Pe primele două poziţii în sondaje se află Ingrida Simonyte, fost ministru al finanţelor şi fostă vice-guvernatoare a băncii centrale, şi Gitanas Nauseda, un fost consilier bancar, fiecare cu aproximativ 22% din intenţiile de vot.

Skvernelis a declarat că doreşte să devină preşedinte, o funcţie semi-executivă în Lituania, pentru a susţine coaliţia sa parlamentară în perspectiva alegerilor parlamentare din 2020.

Skvernelis a ajuns să conducă Executivul în noiembrie 2016, în urma victoriei-surpriză a formaţiunii acestuia, Uniunea Ţăranilor şi Verzilor (LVZS), în legislativele din octombrie, informează AFP.