„Ţin să precizez că nu am fost trimis în faţa unei comisii de disciplină, ci s-a constituit la nivelul SJUSV o comisie administrativă, din care a făcut parte inclusiv dl. general Ionel Paul Oprea, în faţa căreia am fost invitat, alături de alţi colegi, pentru a răspunde unor întrebări care să stabilească modul în care sunt respectate normele privind protecţia personalului în cadrul Unităţii de Primiri Urgente – UPU. Înainte să se ajungă la un rezultat, Comisia a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea cercetării mele şi colegului meu, medicul primar UPU Bogdan Bodnar, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, a transmis Liviu Cârlan.

„Circuitele de decontaminare sunt necorespunzătoare şi riscăm o nouă infectare masivă a personalului. (…)  Halatele purtate pe sub echipamentul de protecţie sunt luate acasă de majoritatea angajaţilor (medici, asistenţi, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri) şi spălate/dezinfectate în regie proprie. (…) Nu se respectă regulile de distanţare socială, aspect cunoscut de către actuala conducere. (…) Nici în prezent nu sunt asigurate spaţii suficiente pentru duşuri în scopul asigurării unei decontaminări totale la ieşirea din incinta spitalului, respectiv din tura de lucru. (…)  Deşeurile rezultate din dezbrăcarea (îndepărtarea) echipamentului de protecţie sunt depozitate necorespunzător în sensul supraîncărcării containerului existent în spaţiul de decontaminare”, se arată în scrisoarea semnată de Liviu Cârlan.

„Mă văd nevoit să aduc la cunoştinţa opiniei publice că încă de la prima şedinţă din data de joi, 02.04.2020, dl. general Oprea a semănat frică, teroare şi a umilit oameni din rândul angajaţilor SJUSV, ameninţându-ne că vom ajunge să fim anchetaţi, limbajul folosit neputând a fi reprodus datorită conţinutului său nepotrivit şi ofensator. Aş aminti doar modul în care dl. Juravle Emil Vasile, în calitate de şef-serviciu RUNOS, a fost făcut incompetent, ameninţat şi terorizat psihic până a ajuns ca sâmbătă, 04.04.2020, să îşi prezinte demisia dlui. lt. colonel Daniel Ionuţ Derioiu. Din fericire, la o analiză mai meticuloasă a situaţiei, s-a decis menţinerea în rândurile angajaţilor a domnului Juravle”, se arată în scrisoare.

În replică, Ionel Oprea susține că acuzațiile lui Liviu Cârlan nu sunt altceva decât o consecinţă a faptului că este cercetat penal, în urma unei sesizări emise de conducerea militară a spitalului. Conducerea interimară a Spitalului Suceava a fost desemnată luni, 27 aprilie. După retragerea militarilor, postul de manager va fi ocupat de medicul Anatoli Buzdugan, iar cel de director medical de chirurgul Valerian Gavrilovici.