Evenimentul Zilei > International > Site-ul unui film anti-coran, cenzurat
Site-ul unui film anti-coran, cenzurat

Site-ul unui film anti-coran, cenzurat

Serviciul Internet pe care intenţiona să-l folosească parlamentarul de dreapta olandez Geert Wilders pentru publicarea unui controversat film despre Coran a anunţat că a suspendat site-ul acestuia, ca urmare a unor plângeri, relatează CNN.

"Site-ul a fost suspendat pentru perioada în care Network Solutions va analiza conţinutul site-ului şi va decide dacă acesta încalcă politica de utilizare a Network Solutions", se arată într-un mesaj al companiei, publicat pe site-ul www.fitnathemovie.com, citat de Reuters.

Wilders, despre al cărui scurt-metraj nu se cunosc foarte multe detalii, a declarat că intenţionează să lanseze documentarul Fitna pe Internet înainte de sfârşitul lunii, după ce difuzorii olandezi au refuzat să îl preia.

Deputatul, însă, nu a renunţat la ideea publicării filmului. "Dacă va fi necesar, voi distribui personal DVD-uri în Dam", a spus Wilders. Dam este piaţa centrală din Amsterdam, populară atât în rândurile olandezilor, cât şi ale turiştilor.

După ce filmul lui Wilders a provocat nemulţumirea lumii musulmane, guvernul danez s-a delimitat de demersul parlamentarului, temându-se de un val de proteste în rândurile comunităţilor musulmane, similar cu cel declanşat împotriva Danemarcei în 2006, după ce mai multe ziare daneze au publicat caricaturi cu profetul Mahomed.

În acest sens, sâmbătă, peste o sută de olandezi s-au adunat în piaţa centrală din Amsterdam pentru a protesta împotriva lui Wilders şi a filmului său.

"Filmul nu este neapărat despre musulmani, ci despre Coran şi islam. Ideologia islamică are ca scop final distrugerea a ceea ce ne este cel mai drag nouă, libertatea noastră", a motivat el producerea filmului, într-un comentariu publicat sâmbătă de cotidianul De Volkskrant. "Fitna este ultimul avertisment pentru Occident. Lupta pentru libertate abia a început", a adăugat el. 

(11:10)