Evenimentul Zilei > Social > Sinodul BOR îl va alege pe înocuitorul lui Pimen. Cine sunt cei doi candidați
Sinodul BOR îl va alege pe înocuitorul lui Pimen. Cine sunt cei doi candidați

Sinodul BOR îl va alege pe înocuitorul lui Pimen. Cine sunt cei doi candidați

Noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor va fi ales, săptămâna viitoare, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se va reuni într-o şedinţă de lucru.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se va reni marți pentru a-l desemna, prin vot pe ierarhul care îl va înlocui pe ÎPS Pimen care a încetat din viață după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.

În data de 11 iulie, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că au fost desemnaţi doi ierarhi candidaţi pentru slujirea de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pe locul lăsat vacant de Pimen. Cei doi sunt părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Propunerile pentru slujirea de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor au fost înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, în şedinţa de lucru din 21 iulie, va alege pe întâistătătorul acestei eparhii”, a anunțat Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după stabilirea celor doi candidați.

În data de 20 mai, arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă, la vârsta de 90 de ani. Decesul său a survenit într-unul din saloanele Institutului „Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, la o lună după ce a fost internat aici.

ÎPS Pimen a fost transportat de la Suceava la București, la Institutul „Matei Balș”, după ce a fost testat pozitiv și s-a descoperit că a fost infectat cu noul coronavirus. Înaltul ierarh a fost transportat cu un elicopter SMURD, pe 20 aprilie, având în vedere vârsta sa înaintată și faptul că suferea de mai multe boli.

Părintele arhiepiscop, în vârstă de 90 de ani, a fost intubate din cauza complicațiilor pulmonare pe care le-a dezvoltat din cauza Covid-19, iar după patru săptămâni petrecute pe patul de spital a murit.

ÎPS Pimen a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, la slujba sa de înmormântare participând câteva sue de credincioși. Ceremonia, la care a participat și prințul Nicolae al României, a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.

Cine este Părintele Damaschin Dorneanul, posibilul urmaș al ÎPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Cine este PS Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al ÎPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.