Evenimentul Zilei > Actualitate > Sindicatele se răscoală: „Avem un milion de bugetari, muritori de foame”
Sindicatele se răscoală: „Avem un milion de bugetari, muritori de foame”

Sindicatele se răscoală: „Avem un milion de bugetari, muritori de foame”

Furioși că demnitarii și-au mărit lefurile înaintea tuturor, sindicaliștii presează pentru majorări salariale până la alegerile din 2016

Mai întâi la opincă și apoi la vlădică”, atrag atenția liderii centralelor mari sindicale. Revolta lor pornește de la îndrăzneala demnitarilor aflați la Putere care au promovat o ordonanță prin care își majorau salariile cu peste 300%, în timp ce ministrul Muncii purta negocieri cu partenerii sociali pentru lefurile bugetarilor de rând.

„Avem un milion de bugetari care câștigă 800 de lei net pe lună, adică salariul minim pe economie. Practic, acești oameni sunt muritori de foame. Întâi trebuiau mărite salariile acestora și apoi să se intre în alte discuții. Asta le transmitem noi domnului președinte Iohannis, premierului, parlamentarilor, miniștrilor și celor din serviciile secrete”, a declarat Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Meridian.

Potrivit liderului de sindicat, funcționarii cu 800 de lei pe lună ar trebui să primească 100 de euro în plus, lunar, pentru a ajunge la o sumă de 1.050 de lei, care le-ar asigura cumva subzistența.

„Dispreț total la adresa românilor”

La rândul lor, sindicaliștii de la Cartel Alfa au trimis o scrisoare deschisă în care califică mărirea salariilor demnitarilor drept un „dispreț total la adresa românilor care trăiesc la limita sărăciei”, a tuturor lucrătorilor contractuali sau funcționarilor publici din sectorul bugetar.

„Este adevărat că președintele Franței are o indemnizație de 14.000 de euro, dar salariul minim garantat acolo este de 1.430 de euro. Deci, trebuie ca retribuirea în tot sectorul bugetar să fie la nivelul de dezvoltare națională și nu făcută după nevoi, care reprezintă aprecieri subiective”, se arată în Scrisoarea deschisă a Cartelului Alfa.

„Noi nu spunem că e anormal ca un ministrul să ia 4.000 de euro. Dar e anormal să-i învețe pe alții să trăiască cu 1.500 de lei. Speram să nu aibă acest tupeu de a mări în primul rând salariile lor. Pentru că peste 60% din funcționarii publici au lefuri între 1.000 și 1.200 de lei brut pe lună”, afirmă Petre Dandea, vicepreședinte al Cartelului Alfa.

Grila crește salariile cu 70%

Ministrul Rovana Plumb s-a întâlnit până acum cu liderii federațiilor din domeniile bugetare. O întâlnire cu marile confederații ar urma să se producă pe 15 august.

„Salariile din draftului legii sunt mari. Dacă s-ar aplica ad literam ce scrie acolo, ar însemna o creștere de 70% a retribuțiilor în sistemul public”, mai spune Dandea.

E drept, în următorii trei ani, însă sindicaliștii și-au cam pierdut încrederea și nu mai vor promisiuni, ci fapte concrete.

„Vrem, până la alegerile de anul viitor – dacă trendul ascendent al încasărilor bugetare se va menține – să primim două indexări, fiecare de câte 10 procente. Totodată am vrea ca legea să cuprindă un grafic de indexare clar. Dacă nu mergem pe un ritm susținut al creșterilor copiem modelul legii salarizării unice din 2010 care nu a fost niciodată aplicată”, a conchis Dandea.