Evenimentul Zilei > International > Simpatizanții lui Navalnîi, arestați în fața tribunalului care îi va decide soarta
Simpatizanții lui Navalnîi, arestați în fața tribunalului care îi va decide soarta

Simpatizanții lui Navalnîi, arestați în fața tribunalului care îi va decide soarta

Continuă scandalul legat de arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Un tribunal din Rusia va decide dacă va comuta pedeapsa cu suspendare în cazul acestuia.

Simptizanții lui Navalnîi, arestați în fața tribunalului care îi va decide soarta.

Reuters transmite că poliţia rusă a început să aresteze persoane care s-au adunat în faţa tribunalului ce urmează să se pronunţe marţi asupra plasării în detenţie a lui Aleksei Navalnîi, critic vehement al Kremlinului.

Poliţia rusă, care a desfăşurat lângă tribunal efective numeroase, a arestat până acum circa 20 de persoane.

Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce, în urma deciziei de marţi a tribunalului, o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.

Simptizanții lui Navalnîi, arestați în fața tribunalului care îi va decide soarta

Parchetul rus a anunţat luni că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare.

UE a cerut în mai multe rânduri eliberarea „imediată” a lui Aleksei Navalnîi, precum şi a susţinătorilor săi arestaţi în cursul manifestaţiilor organizate în ţară. De altfel,mai mulți lideri politici au cerut eliberarea acestuia și a condamnat arestările din timpul manifestațiilor.

Peste 5.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor de duminică. Aceste noi arestări au fost imediat condamnate de SUA, Canada şi de mai multe ţări ale UE.

Și fratele lui Navalnîi a fost arestat

De altfel, în Rusia, scandalul din jurul lui Alexei Navalnîi, unul dintre opozanții lui Vladimir Putin, s-a extins. Și fratele acestuia a fost reținut. Evenimentul a avut loc miercurea trecută. Poliția a efectuat raiduri la birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, şi la alte câteva proprietăţi legate de acesta.

Autorităţile ruse şi-au extins percheziţiile contra lui Alexei Navalnîi şi colaboratorilor săi apropiaţi. Acţiunile au avut loc în cadrul unei anchete a Ministerului de Interne.