Joe Biden i-a spus lui Vladimir Putin ce are pe suflet. Îi va mai răspunde liderul de la Kremlin la telefon?
- Nicolae Comănescu
- 26 ianuarie 2021, 22:15
Joe Biden a abordat subiecte importante, marți, în cadrul unei discuții telefonice pe care a avut-o cu Vladimir Putin.
Joe Biden, noul președintel al Statelor Unite ale Americii, și-a intrat în pâine și a discutat deja cu Vladimir Putin. Liderul de la Casa Albă a avut o convorbire cu omologul de la Kremlin. Printre subiectele abordate s-a numărat și cel al lui Alexei Navalîi. Opozant fervent al regimului Putin, aresta și trimis după gratii într-o închisoare de lângă Moscova.
Discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin a fost făcută publică de către Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă. Actualul președinte al SUA încearcă să îndulcească relațiile cu Rusia. După ce predecesorul său, Donald Trump, a refuzat să discute direct cu Vladimir Putin, conform Reuters.
Prelungirea tratatului ce vizează focoasele nucleare
De asemenea, cei doi au mai discutat despre prelungirea cu cinci ani a tratatului START. Ce vizează armele nucleare. Înțelegerea expiră la data de 5 februarie, anul curent. Ea prevede limitarea focoaselor nucleare strategice la 1.550. De fiecare parte. De asemenea, Biden a transmis că apără suveranitatea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.
Totodată, Biden încearcă să normalizeze și relațiile cu Uniunea Europeană. El a vorbit la telefon și cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Căruia i-a transmis că Washingtonul va respecta pactul de apărare reciprocă al tratatului NATO.
„Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Și a subliniat angajamentul său de a consolida securitatea transatlantică”, a fost informarea făcută de la Casa Albă.
Joe Biden i-a vorbit lui Vladimir Putin și despre alte probleme
Totodată, Biden i-a mai reproșat lui Putin pirateria informatică venită dinspre Rusia. Dar și faptul că rușii oferă recompense talibanilor, în Afghanistan, pentru omorârea soldaților americani.
Legat de discuția cu Jens Stoltenberg, de la Casa Albă s-a anunțat: „Președintele i-a mulțumit secretarului general (NATO) pentru conducerea fermă a alianței. Și i-a transmis intenția de a se consulta și de a colabora cu aliații asupra întregii game de preocupări de securitate comune, inclusiv Afganistan, Irak și Rusia.”