„Nivelul noilor infecții este cel mai scăzut față de ultimii 18 ani, iar declinul are loc la nivelul întregii țări. Scăderea este înregistrată mai ales în cazul bărbaților care au parteneri de același sex. În cazul infecțiilor transmise între parteneri heterosexuali, însă, numărul cazurilor a ajuns doar de la 238 la 189”, a susținut Rebecca Guy de la Institutul Kirby.

Diminuarea noilor cazuri de infecții este rezultatul unui efort de câțiva ani. Acest efort a presupus campanii agresive de promovare a prezervativelor, programe de testare gratuite, îndrumarea celor infectați către tratamentul corespunzător, care să previnăi transmiterea infecției către parteneri.

Acest arsenal de metode a primit un impuls puternic în aprilie 2018, în momentul în care guvernul a decis să introducă un medicament profilactic pre-expunere (PrEP), sub forma unei pastile pe care persoanele HIV-negative puteau să o ia pentru a se proteja împotriva infecției.

Medicament a fost adăugat la Schema de beneficii farmaceutice, care subvenționează programele medicale. Numărul indivizilor care au apelat la acesta a crescut de la 1980 în aprilie 2018, la 18.530 în luna decembrie a aceluiași an, arată studiul celor de la Kirby.

Totodată, Institutul Kirby arată că peste 40% dintre bărbații australieni din categoria de risc luau PrEp în 2017, dar subliniază că pentru a se ajunge la eliminarea virsului, procentul ar trebui să crească la 75%, potrivit lui Andrew Grulich, un cercetător din cadrul institutului.