Evenimentul Zilei > Social > Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul – Calendar creștin ortodox: 16 martie
Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul – Calendar creștin ortodox: 16 martie

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul – Calendar creștin ortodox: 16 martie

Calendar creștin ortodox. Sfântul Sabin a fost un bărbat de neam nobil și bogat, creștin cu o dregătorie importantă în cetatea Hermopolis din Egipt.

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a pătimit în vremea împăratului roman Dioclețian (284-305). El și-a lăsat casa și averea și s-a retras într-un sat îndepărtat, fugind din fața prigoanei dezlănțuite  împotriva creștinilor.

Aici, într-o casă mică și modestă, a început să ducă o viață de post și rugăciune. Milostiv din fire, el îi ajuta pe săraci din puținul pe care îl mai avea.

Pentru că fusese o persoană de vază a cetății, soldații imperiali au continuat să-l caute pe Sabin.  Făceau cercetări și se interesau la toți cei din regiune.

Calendar creștin ortodox 16 martie

După modelul lui Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei pe care Sabin i-a ajutat l-a trădat pentru două monede primite de la soldați.

A fost adus în fața guvernatorului Arianus, despre care mai multe izvoare istorice atestă că a guvernat în Antinoe, principala cetate a Tebaidei.

Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a fost torturat groaznic și apoi a fost înecat în Nil.