Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat o nevastă care și-a spionat soțul-militar pentru ruși
Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat o nevastă care și-a spionat soțul-militar pentru ruși

Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat o nevastă care și-a spionat soțul-militar pentru ruși

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat că a reținut o femeie pentru că a dezvăluit forțelor rusești locația unității militare a soțului ei și alte secrete ale armatei ucrainiene.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că a reținut o femeie pentru scurgere de informații militare. Femeia al cărei nume a rămas anonim și-a înregistrat pe ascuns soțul soldat pentru a obține informații și le-a divulgat unui militar rus.  Se pare că i s-ar fi promis cetățenia rusă și un nivel de trai ridicat atunci când au capturat regiunea.

Femeia, o femeie de 31 de ani, soție și mamă din Dnipropetrovsk, a informat serviciile secrete rusești cu privire la locația clădirilor militare și la pozițiile de front ale echipamentelor militare din Donețk și Zaporojie, două regiuni din estul Ucrainei care au cunoscut lupte intense între forțele ruse și ucrainene.

Această știre a fost publicată în Business Insider, citând surse ucrainiene.

Potrivit comunicatului SBU, femeia fără nume este o „trădătoare”.

„Criminala și-a folosit soțul în orb„: i-a cerut informații despre locația unității sale militare și a altor grupuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei, aflate în poziții avansate în Donbass.”, se arată în comunicatul SBU.

„Ea a făcut un astfel de pas în ciuda faptului că este căsătorită cu un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei și au împreună un fiu. Soțul ei, fiind pe frontul de est, a transferat în mod regulat bani pentru întreținerea copilului”, a adăugat acesta.

Ea a trimis prin SMS unui militar rus informațiile clasificate despre locația unității militare a soțului ei și a altor formațiuni ucrainene, a precizat SBU. Acesta le-a transmis serviciilor de informații militare rusești, care le-au transmis grupurilor de luptă de pe front, care le-au folosit pentru a lansa lovituri de artilerie, mortiere și aeriene.

I s-a promis cetățenie rusă

SBU spune că i rușii i-au promis cetățenia rusă și un nivel de trai ridicat în cazul în care ar fi reușit să captureze regiunea prin presupusa ei trădare. Femeia care a început să spioneze pentru ruși în luna mai a fost arestată pe 2 septembrie, iar forțele ucrainene i-au confiscat computerele și terminalele mobile, a precizat SBU.

Ucraina a suferit pierderi considerabile pe frontul de est la începutul verii. Bombardamentele de artilerie rusești au provocat un număr mare de victime, iar forțele lui Putin au obținut unele câștiguri teritoriale în Donbas. În iunie, președintele Volodymyr Zelenskyy a recunoscut că Ucraina pierdea până la 100 de soldați zilnic.