Evenimentul Zilei > Actualitate > Serviciile și politicul se luptă pentru supremație în „Casa Fotbalului”
Serviciile și politicul se luptă pentru supremație în „Casa Fotbalului”

Serviciile și politicul se luptă pentru supremație în „Casa Fotbalului”

Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan candidează, astăzi, pentru cea mai importantă funcție din fotbalul românesc, cea de președinte al FRF. Bătălia decisivă se va da între primii doi, ambii susținuți de personaje influente din zona instituțiilor de forță sau din cea a politicii.

În urmă cu patru ani, actualul președinte i-a avut în spate pe George Marior și Vasile Dâncu, iar sprijinul s-a dovedit a fi decisiv. Acum, centrul de greutate pare să se fi mutat către fostul fotbalist, după ce Liviu Dragnea a dat de înțeles că-și dorește schimbarea la „Casa Fotbalului”. 257 de membri afiliați vor decide cine va conduce fotbalul autohton.

 

Burleanu a prins culoar după sentința de la ÎCCJ

Răzvan Burleanu (33 de ani) candidează pentru un nou mandat de președinte al FRF, deși în ultimii patru ani, fotbalul românesc a ajuns la un nivel critic, totul culminând cu ratarea calificării la Mondialul din Rusia.

Burleanu a apărut în peisaj în 2014, atunci când nimeni nu-i dădea vreo șansă înaintea alegerilor de la „Casa Fotbalului”. Însă, cu o zi înaintea procesului electoral, magistrații de la ÎCCJ au dat verdictul în „Dosarul Transferurilor”, iar Gică Popescu, marele favorit la șefia FRF, a ieșit din joc.

„Tripleta” Maior – Dragnea – Dâncu, „în lotul” de Belfast

Despre Burleanu, personaj străin de fotbal, a început să se vorbească din ce în ce mai des în ecuația serviciilor secrete. „Nu sunt omul nimănui”, a dezmințit președintele. Burleanu este apropiat de sociologul Vasile Dâncu, beneficiarul mai multor contracte de consultanță cu Federația. În 2015, la meciul Irlanda de Nord – România, disputat la Belfast, printre invitații lui Burleanu s-au numărat George Maior (fost director SRI), Liviu Dragnea și Vasile Dâncu.

Ionuț Lupescu a așteptat garanții de la Liviu Dragnea

Ionuț Lupescu (49 de ani) a așteptat câteva luni înaintea de-a anunța că va candida la șefia FRF. „Kaiserul” știa că are destule probleme din perioada în care a administrat Federația Română de Fotbal, din postura de director general, și voia să afle cam ce ar putea risca, dacă va deveni rivalul lui Răzvan Burleanu. Ulterior, la finalul lunii februarie, fostul internațional a anunțat, prin intermediul unei postări publicate de soție, pe Facebook, că intră în joc.

Șeful PSD s-a băgat la LPF și i-a ieșit

La începutul acestei săptămâni, Liviu Dragnea, președintele PSD, a dat de înțeles că îi este aliat lui Lupescu. După cum a povestit omul politic, cei doi s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, iar „Kaiserul” și-a prezentat proiectele. „Singurul om cu care am vorbit a fost Ionuț Lupescu! (…) Mi-a prezentat elemente din programul lui și i-am spus că, dacă va fi ales președinte al Federației, atunci va avea toată susținerea mea”, a afirmat Dragnea.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a recunoscut și influența avută de „alte instituții”, la alegerile din 2014. „Știți cum e cu implicarea politicului? Poate după aceste alegeri discutăm implicarea unor instituții în vechile alegeri de la Federație”. Liviu Dragnea „a pariat” pe câștigători până acum, atunci când a venit vorba despre fotbal.

În 2013, cu o seară înaintea alegerilor de la LPF, Liviu Dragnea și Victor Ponta, premier la acea vreme, s-au întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai cluburilor din Liga I. A doua zi, Gino Iorgulescu, favoritul celor doi oameni politici, a câștigat postul de președinte și l-a învins pe Dumitru Dragomir.

Acum, Lupescu pare să beneficieze de pârghii extra-fotbalistice, de atuuri care l-au propulsat și pe Burleanu în funcția de președinte. Lupescu a fost director general la FRF, în perioada 2005 – 2011 și de numele lui se leagă mai multe contracte neclare făcute cu firma unui prieten, dar și delegările arbitrilor, care nășteau scandaluri uriașe în acea perioadă.

Dispută între Maior și Coldea

La începutul lunii martie, jurnalistul Dan Andronic, directorul EVZ, a dezvăluit o discuție avută în 2014, înaintea alegerilor FRF, cu George Maior (foto) și Florian Coldea. Primul era director SRI, cel de-al doilea, prim-adjunct. „Știam de planul de schimbare a României prin raderea celor „vechi” și instalarea „omului nou”, de implicarea Binomului, iar în cazul FRF auzisem că Burleanu este susținut de Vasile Dâncu și, pe cale de consecință, și de George. Ponta și Dragnea erau pe aceeași pagină, aș spune acum”, a scris Dan Andronic pe contul de Facebook.

Mai departe, jurnalistul povestește cum a reacționat Maior, atunci când Coldea a spus că: „Nu știu dacă o să câștige Burleanu, cred că are mai multe șanse Chivorchian… – Băi, nu vă băgați și aici! Ce căutați voi în fotbal (n.m. voi, adică partea operativă), ce vă interesează cine câștigă? Bineînțeles că o să câștige Burleanu”, a tunat Maior.

 

„Dacă intru în turul al 2-lea, o să câștig”

Marcel Pușcaș (57 de ani) este crediat cu șansa a treia la câștigarea funcției de președinte. Fostul fotbalist este optimist și crede că, dacă intră în turul al 2-lea, va da lovitura. „Am cel mai bun program. Sunt optimist. Sper să fiu votat de cei care vor altceva. S-a văzut în această campanie că s-a mers prea departe, s-a vorbit foarte puțin despre fotbal, despre proiecte, despre ceea ce trebuie făcut. Dacă intru în turul al doilea, coi câștiga”, a declarat Pușcaș pentru „Evenimentul zilei”.

Întrebat despre jocurile din culise, el a transmis un mesaj răspicat: „Politicienii să-și vadă de treaba lor, pentru că au multe alte probleme decât fotbalul. Politicul trebuie să ajute fotbalul la nivel de infrastructură. UEFA și FIFA se opun implicării clasei politice în fotbal și riscăm să suportăm și sancțiuni dure. Dacă așa au înțeles ceilalți doi candidați, că trebuie să apeleze la ajutoare colaterale… Eu sunt pe cont propiru”, a avertizat Marcel Pușcaș.

Fostul conducător de la FC Steaua a afirmat că problemele din fotbalul românesc sunt atât de grave încât e greu de găsit un punct de plecare pentru remedierea lor. „Este atât de mare deranjul, sunt atât de multe de făcut, încât nici nu știi de unde să începi. Aș vrea întâi să clarificăm statutul federației, să ne uităm la probleme de la bază, cele ale juniorilor, sunt multe, foarte multe de făcut, sper să am ocazia să-mi pun în practică proiectele.”

Cel de-al patrulea candidat, Ilie Drăgan (33 de ani/ foto mic), este antrenor la o școală de copii și a fost lector la Școala Federală de Antrenori. În altă ordine de idei, aseară, înaintea alegerilor, votanții veniți din provincie au fost cazați la hotelul deținut de Ionuț Negoiță. Ei au participat la un dineu organizat de Federația Română de Fotbal, la care ceilalți candidați nu au fost invitați. „Voturile se mai câștigă și în ultima seară”, a avertizat Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Prunea:„Trebuie să uităm acest vis urât numit Răzvan Burleanu”

Ex-portarul „Generației de Aur”, Florin Prunea (foto), a fost în ultimii patru ani poate cel mai aprig contestatar al lui Răzvan Burleanu. În viziunea sa, „Casa Fotbalului” va fi condusă de azi înainte de colegul său din națională, Ionuț Lupescu. Între cei doi se leagă o prietenie puternică, totodată, Prunea fiind și mâna dreaptă a „Kaiserului”.

 

„Nu există un favorit”

Contactat de „Evenimentul zilei”, ex-goalkeeper-ul naționalei a declarat că, de acum, va începe adevărata muncă la FRF, prin prisma triumfului lui Ionuț Lupescu, pentru a resucitata fotbalul mioritic. „Avem multă treabă, pe care o vom înecepe chiar de astăzi. În privința alegerilor, pot să spun că nu există un favorit, dar sunt convins că Ionuț Lupescu va fi declarat învingător la finalul zilei. Trebuie să uităm acest vis urât numit Răzvan Burleanu”, ne-a mărturisit Prunea.

Își anunțase candidatura

„Cea mai mare greșeală este că a ajuns în fruntea Federației unul care nu are treabă cu fotbalul. A trebuit ca Gică Popescu să fie băgat la închisoare, pentru ca Burleanu să aibă funcția de azi. Președintele minte cum respiră. Să plece! Nu are ce să caute în fotbalul românesc. Mandatul lui este un dezastru. Nicăieri, în fotbalul civilizat, nu s-a întâmplat acest lucru”, tuna fostul portar în urmă cu câteva luni.

Altfel, în 2016, deranjat de situația în care ajunsese naționala și fotbalul din România, Florin Prunea anunțase că va candida pentru funcția de președinte al FRF.

 

„Kaiserul”, în pole-position, la pariuri

Dintre cei patru candidați la șefia Federației, casele de pariuri consideră că doar Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu pot spera la postul de președinte. Potrivit bookmaker-ilor, Lupescu are prima șansă, având o cotă de cuprinsă între 1,45 și 1,50. „Kaiserul” avea în urmă cu două luni cota de 1,70, dar aceasta a scăzut imediat după ce președintele PSD Liviu Dragnea și-a anunțat susținerea față de fostul mijlocaș al naționalei României. Este urmat de Răzvan Burleanu (2.40-2,60), iar în urma actualului șef al forului stă Marcel Pușcaș. Cei care vor paria pe acesta din urmă pot avea parte de o cotă de 40.