Comunitatea de informații din SUA a eșuat în demersul său de a proteja America împotriva amenințării  unor viitoare atacuri ale Statului Islamic din Irak și Levant, a avertizat Derek Harvey, citat de publicația The Telegraph.

Harvey a fost un oficial de tip al serviciilor secrete și consilier pe problemele din Irak, Afganistan și Pakistan și a afirmat că CIA și alte agenții de spionaj au tras concluzii greșite despre gruparea jihadistă.

„John Brennan și alții continuă să subestimeze ISIS și să nu înțeleagă intențiile acestei grupări”, a spus Harvey, citându-l pe directorul CIA. „Nici măcar nu știu dacă ei citesc revista Dabiq (revista de propagandă a ISIS) sau urmăresc discursurile membrilor grupării”, a adăugat el.

Până la atacurile din Paris, agențiile secrete americane credeau că ISIS se concentrează aproape exclusiv asupra războaielor pe care le poartă în Irak și Siria, lăsând atacurile asupra națiunilor occidentale la dispoziția voluntarilor lor „inspirați”.

Dar într-un interviu pentru The Telegraph, Harvey a criticat această abordare, susținând că departe de a fi „lupi singuratici”, atacatorii sunt parte a unei structuri de comandă. „Intenția lor este să lovească, prin operațiuni organizate, descentralizate, concentrate asupra Vestului”, a spus el. „Aceste atentate nu sunt opera unor fanatici care acționează de capul lor, inspirați de propaganda jihadistă, acestea sutn atacuri coordonate”, a conchis expertul.

Te-ar putea interesa și: