Evenimentul Zilei > International > Serviciile secrete algeriene l-au identificat pe călăul francezului Herve Gourdel
Serviciile secrete algeriene l-au identificat pe călăul francezului Herve Gourdel

Serviciile secrete algeriene l-au identificat pe călăul francezului Herve Gourdel

Bashir Kherza, prezentat ca “muftiul” jihadiştilor algerieni Jund Al-Khilafa, a fost identificat ca fiind călăul lui Hervé Gourdel, francezul răpit şi decapitat în septembrie de această grupare teroristă ce a jurat supunere organizaţiei Statul Islamic, a dezvăluit cotidianul algerian El Watan.

Potrivit cotidianului francofon, care nu citează sursele ce i-au permis să-l identifice pe autorul decapitării ghidului montan din Nisa în vârstă de 55 de ani, Bashir Kherza are la activ numeroase asasinate şi atentate teroriste. Acest individ de cincizeci de ani din cartierul Bab El-Oued din Alger este un veteran al grupărilor armate islamiste active în războiul civil din anii 1990, care a făcut 200.000 de morţi într-un deceniu.

El Watan, preluat de AFP, a scris încă de joi că armata algeriană a identificat cinci bărbaţi care au participat la execuţia lui Hervé Gourdel, printre care autorul decapitării, dar fără încă să le dea numele.

În aceeaşi zi, armata algeriană a anunţat că a distrus tabăra ce “a servit ca adăpost” Jund Al-Khilafa /Soldaţii califatului/ “în timpul execuţiei acestui act abject”, în cadrul unei “vaste operaţiuni de căutare” în masivul Djurdjura (150 km sud-est de Alger), în Kabylia.

În timpul acestei operaţiuni, militarii algerieni au identificat de asemenea locul filmării videoclipului în care Jund Al-Khilafa şi-a proclamat loialitatea faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, şeful Statului Islamic.

Cu toate acestea, El Watan a declarat sâmbătă că, potrivit surselor sale, nu a existat nicio legătură între acest “grup şi Daech (acronim arab pentru Statul Islamic)” şi că supunerea a fost doar o metodă “pentru a apărea pe scena mass-media”.

Autorităţile algeriene continuă căutările pentru a găsi corpul lui Hervé Gourdel şi a-i prinde pe responsabilii răpirii şi asasinării, inclusiv liderul grupului, Abdelmalek Gouri, alias Khaled Abu Souleiman, în vârstă de 34 de ani.

După distrugerea taberei jihadiste, armata algeriană a anunţat de asemenea că a ucis opt islamişti armaţi în zonele situate la sud de Lakhdaria, în apropiere de masivul Djurdjura.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: