Evenimentul Zilei > Actualitate > Acele și seringile cumpărate de România din Qatar, în atenţia DNA
Acele și seringile cumpărate de România din Qatar, în atenţia DNA

Acele și seringile cumpărate de România din Qatar, în atenţia DNA

Acele și seringile cumpărate de România din Qatar reprezintă un subiect sensibil pentru oficialii din Guvernul României care au intermediat tranzacţia.

Acele și seringile cumpărate de România din Qatar reprezintă un subiect sensibil din cauza următoarelor motive. Sorina Matei, corespondent Aleph News, a dezvăluit că guvernele Orban, Ciucă și Cîțu s-au ocupat de acele achiziții.

Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) dorea să cumpere 10 milioane de seringi și 20 de milioane de ace. Sursa citată subliniază că aceste contractele sunt făcute în regim de urgență și fără publicare în avans.

Practic, contractele ONAC și IGSU nu sunt publice deși banii sunt publici. În acest context, în România au ajuns sâmbătă 250.000 de seringi și 100.000 de ace din Qatar.

Contractele, subiect interzis pentru public

De asemenea, nu sunt cunoscute costurile și nici firma câștigătoare, iar contractele pentru acele și seringi cumpărate de România din Qatar sunt ținute la mare secret.

„Dacă vrem să știm cât ne-au costat acele și seringile cumpărate de Guvern tocmai din Qatar, nu putem afla. Pentru că totul a fost trecut la secret.

Dacă vrem să știm cum, de când și de ce autoritățile române au ajuns tocmai la ace și seringi din Qatar, nici așa nu știm. Iar lucrurile sunt puțin mai complicate”, a transmis Sorina Matei.

Guvernul Orban s-a ocupat prima dată de seringi

„Până acum, Guvernul Orban s-a trezit că vine vaccinarea peste el. Guvernul Ciucă face un memorandum netransparent ca să cumpere produse necesare vaccinării.

Ciucă trece memorandumul prin guvern, iar memorandumul este ținut la secret. Este desemnat ONAC să facă cumpărăturile, iar cu doar câteva zile înainte de începutul campaniei de vaccinare, guvernul se trezește că totul trebuie făcut în regim de urgență.

Ca să fie ocolită și legea achizițiilor publice, negocierea contractelor se face fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, în baza stării de urgență din februarie 2020.

(…) Cu două zile înainte de Revelion, ONAC anunță oferta pentru 10 milioane de seringi și 20 de milioane de ace”, a transmis Sorina Matei

Dialogul dintre Orban și emir, interceptat de DNA?

În locul zecilor de milioane de seringi și ace din Qatar, în România au ajuns 100.000 de ace și un sfert de milion de seringi.

„Nu se știe de ce și nici de unde vine restul seringilor și acelor pentru că tot contractul ONAC nu este public. Aleph News a cerut la ONAC și DSU contractele. N-avem răspuns.

Cert este că deși banii sunt publici, contractele nu sunt. Ca atare nu sunt cunoscute nici firmele. Nu știm cum și de ce au aterizat tocmai din Qatar.

Ce știm este că achizițiile subsecvente sunt făcute prin IGSU, condus de Raed Arafat. Iar experiența României cu Emiratele Arabe Unite este cunoscută din timpul stării de urgență.

O convorbire telefonică dintre Orban și emir a dus la un contract în care au fost implicați mai mulți oameni de afaceri, intermediari, iar totul a ajuns la DNA, unde de mai bine de jumătate de an se investighează situația, au fost cerute documente și au fost făcute și audieri preliminare”, a mai adăugat Sorina Matei, conform alephnews.ro

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.